X

Îngrijorări cu privire la interferența străină în viitoarele alegeri

Îngrijorări cu privire la interferența străină în viitoarele alegeri

La finalul vizitei în Moldova, reprezentanții delegației preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la  interferența străină semnificativă în viitoarele alegeri prezidențiale din octombrie.

Citește și: Membrii CEC au fost instruiți să comunice în situații de criză

Membrii delegației au remarcat că alegerile prezidențiale din toamnă și plebiscitul „ar putea fi un punct de cotitură pentru consolidarea democrației și a instituțiilor statului”. De asemenea, membrii delegației au salutat creșterea numărului de secții de votare în străinătate și o nouă inițiativă de vot parțial prin corespondență.

„Autoritățile locale au atras atenția delegației că dezinformarea susținută de Kremlin, finanțarea ilicită și presupusa cumpărare de voturi reprezintă amenințări grave la adresa suveranității, securității și integrității electorale a Republicii Moldova.  Delegația le-a cerut liderilor de la Chișinău să sensibilizeze oamenii cu privire la aceste riscuri”, au menționat membrii delegației.

De asemenea, echipa APCE a făcut apel la toți actorii politici să respecte Codul electoral și să se abțină de la corupție sau tactici ilegale. Precizăm că delegația preelectorală APCE a fost în Republica Moldova pe 17-18 septembrie.

Tags: alegeri prezidentialeDelegația APCEinterferență străină
Social