X

Îngrijorările legate de schimbările climatice au scăzut pe plan global, în timp ce ameninţările continuă să crească (sondaj)

Îngrijorările legate de schimbările climatice au scăzut la nivel global în 2021, arată rezultatele unui sondaj, în contextul în care mai puţin de jumătate dintre persoanele intervievate consideră că acest fenomen reprezintă “o ameninţare foarte serioasă” pentru ţările lor în următorii 20 de ani, informează Reuters, potrivit agerpres.

Doar 20% dintre respondenţii din China, cel mai mare poluator din lume, sunt de părere că schimbările climatice reprezintă o ameninţare foarte serioasă, în scădere cu 3% faţă de precedentul sondaj din 2019, arată studiul de piaţă Gallup World Risk Poll, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri.

Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi – Black News

La nivel global, acest procent a fost de 48,7%, în scădere cu 1,5% în raport cu sondajul precedent din 2019.

Pandemia de COVID-19 şi îngrijorările legate de chestiuni mai urgente, precum sănătatea şi mijloacele de trai, ar putea să explice parţial această scădere la nivel global, au explicat autorii noului sondaj, realizat în baza a peste 125.000 de interviuri în 121 de ţări.

Conştientizarea schimbărilor climatice a crescut uşor în 2021 în Statele Unite, al doilea poluator global, şi a ajuns la 51,5%.

Locuitorii din regiunile asociate cu cele mai mari ameninţări ecologice sunt, în medie, cel mai puţin îngrijoraţi de schimbările climatice – doar 27,4% dintre respondenţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi doar 39,1% dintre cei din Asia de Sud s-au declarat îngrijoraţi din cauza acestor riscuri.

Rezultatele sondajului au fost publicate cu puţin timp înainte de următoarea rundă de discuţii globale dedicate schimbărilor climatice, când reprezentanţii ţărilor lumii se vor reuni în Egipt în luna noiembrie cu ocazia COP27.

Dar, în pofida scăderii acestor îngrijorări, “factura” ecologică generată de schimbările climatice a continuat să crească la nivel global.

Un studiu realizat de Institutul pentru Economie şi Pace în 228 de ţări şi teritorii a ajuns la concluzia că 750 de milioane de oameni sunt afectaţi în prezent la nivel mondial de malnutriţie şi de schimbările climatice, precum şi de creşterea inflaţiei, iar războiul declanşat de Rusia în Ucraina va exacerba insecuritatea alimentară în viitor.

Peste 1,4 miliarde de oameni din 83 de ţări se confruntă cu un “stres hidrologic” extrem, iar peste 20% din populaţia mondială nu are acces la apă potabilă curată, a arătat acelaşi studiu.

Mai multe ţări din Europa riscă să se confrunte cu o penurie critică de apă curată până în 2040, inclusiv Grecia, Italia, Ţările de Jos şi Portugalia, iar acest fenomen va afecta, de asemenea, cea mai mare parte a Africii Subsahariene, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precizează autorii studiului.

Citeşte şi: Peste 100.000 de francezi cer în stradă salarii mai mari – Black News

În fiecare an, poluarea aerului costă omenirea aproximativ 8,1 trilioane de dolari – 6,1% din PIB-ul global -, cauzând între 6 milioane şi 9 milioane de decese, arată acelaşi studiu, potrivit căruia costul mediu global provocat de dezastrele naturale a atins pragul de 200 de miliarde de dolari anual, fiind de patru ori mai mare decât valoarea sa din anii 1980.

“Negociatorii de la COP27 trebuie să ia în considerare felurile în care schimbările climatice exacerbează impacturile provocate de ameninţările ecologice… şi modul în care comunitatea internaţională poate să le reducă”, a declarat Steve Killelea, fondatorul Institutului pentru Economie şi Pace, al cărui sediu general se află la Sydney.

Tags: COP27covid-19Gallup World Risk Pollschimbari climatice
Categorii: Știrile zilei