Îngrijorată în privinţa statului de drept, Norvegia îşi sporeşte ajutorul pentru societatea civilă din Polonia

Publicat:

Îngrijorată în privinţa statului de drept din Polonia, Norvegia a anunţat vineri că îşi sporeşte ajutorul financiar pentru societatea civilă şi instruirea judecătorilor din această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Bogatul regat scandinav nu este membru al UE, însă are o legătură strânsă cu blocul comunitar în cadrul Spaţiului Economic European (SEE). În acest sens, Norvegia acordă în fiecare an ajutoare statelor din Europa de Est care sunt membre ale UE, cu scopul de a reduce inegalităţile de pe continent.


Citește și : Ruşii pun pe hârtie condiţiile în care vor invada Afganistanul

În cadrul acestui ajutor, Oslo a decis, în acord cu Varşovia, să majoreze cu peste 10% partea care are ca scop sprijinirea societăţii civile poloneze. Prin această suplimentare de 6,2 milioane de euro, ajutorul norvegian va ajunge la 59,2 milioane de euro.

“Obiectivul este de a promova valorile democratice şi egalitatea între sexe şi de a proteja drepturile grupurilor vulnerabile”, a precizat Ministerul de Externe norvegian într-un comunicat.

“O societate civilă diversificată şi puternică este o componentă vitală pentru o democraţie care funcţionează bine”, a explicat şefa diplomaţiei norvegiene, Ine Eriksen Soreide.

Până la un milion de euro suplimentar va fi alocat de asemenea formării unor judecători polonezi sub auspiciile Consiliului Europei şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

“Norvegia este îngrijorată de evoluţiile legate de statul de drept în Polonia”, a spus Ine Eriksen Soreide.

Citește și : Străinii care vin în UK ar putea scăpa de carantină dacă sunt vaccinaţi complet

“Sunt convinsă că o cooperare cu Consiliul Europei va contribui la dezvoltarea cunoştinţelor şi expertizei tribunalelor poloneze în privinţa statului de drept în Europa şi normelor legate de drepturile omului”, a adăugat ea.

Condusă de partidul conservator naţionalist Lege şi Justiţiei (PiS), Polonia, la fel ca Ungaria, se află în colimatorul Bruxellesului din cauza unor reforme acuzate că subminează independenţa judecătorilor, dar şi pentru încălcări ale drepturilor persoanelor LGBT.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.