X

Iniţiativa ’O centură un drum’ va finanţa proiecte ecologice şi sustenabile financiar

Liderii mondiali care se vor reuni săptămâna viitoare la summitul O centură un drum vor conveni să finanţeze proiecte care respectă obiectivele globale referitoare la datorii şi să promoveze o dezvoltare ecologică, potrivit proiectului de comunicat citat de Reuters, potrivit News.ro .

Iniţiativa O centură un drum este un element major al politicii preşedintelui chinez Xi Jinping şi prevede refacerea vechiului Drum al Mătăsii, pentru a conecta China de Asia, Europa şi restul lumii, prin investiţii majore în infrastructură.

Citește și : ‘Vestele galbene’, la actul 23 în Franţa: Doi jurnaliști au fost arestați; alți doi gazetari au fost ţinta lansatoarelor de bile

Proiectul este însă controversat pentru multe state occidentale, în special pentru Statele Unite, care îl consideră doar un mijloc de a extinde influenţa chineză în străinătate şi de a împovăra ţările cu datorii nesustenabile şi netransparente.

Statele Unite au criticat în mod special decizia Italiei de a semna un memorandum de înţelegere pentru participarea la iniţiativă, fiind primul stat membru al G7 care a făcut acest lucru.

Comunicatul reiterează însă promisiunile convenite la un summit din 2017 pentru o finanţare sustenabilă a proiectelor, adăugând şi o limită de îndatorare.

”Susţinem colaborarea între instituţiile financiare naţionale şi internaţionale pentru a oferi proiectelor un sprijin financiar diversificat şi sustenabil”, potrivit proiectelor.

”Cuvântul ecologic apare în comunicat de mai multe ori. În comunicatul de acum doi ani acest cuvânt nu a fost menţionat nici măcar o dată.

”Subliniem importanţa promovării dezvoltării verzi. Încurajăm dezvoltarea finanţării ecologice, inclusiv emiterea de obligaţiuni verzi, precum şi dezvoltarea unor dehnologii curate”, potrivit comunicatului.

Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a declarat vineri că proiectul O centură un drum nu este ”un instrument politic” sau o criză a datoriilor pentru ţările participante, iar Beijingul salută soluţiile constructive pentru eliminarea îngrijorărilor provocate de acest proiect.

Citește și : Explozii la hoteluri şi biserici din Sri Lanka, de Paştele catolic: zeci de morţi şi sute de răniţi (FOTO/VIDEO)

Un număr de 37 de lideri străini vor participa la summitul din 25-27 aprilie, dar Statele Unite vor trimite reprezentanţi de rang inferior, reflectând nemulţumirea faţă de acest proiect.

Numărul participanţilor străini a crescut de la 29, câţi au participat la summitul precedent, între noii veniţi aflându-se reprezentanţi din Pakistan, Rusia, Italia, Elveţia şi Austria.

Tags: asiaChinaecologiceeuropainfrastructuraO centură un drumStatele UniteXi Jinping
Categorii: Știrile zilei