Înlăturarea lui Ravenco din Guvern: A fost DEMISĂ sau a demisionat ea?

Publicat:

Decizia ca Ana Revenco să plece de la șefia Ministerului Afacerilor Interne a fost luată după mai multe discuții complexe la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean. Cel puțin așa susține președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Numai după ce au ajuns la o concluzie, s-a venit cu această propunere la fracțiune”, a precizat Grosu, în cadrul unei ediții speciale la Exclusiv TV.

„Plecarea doamnei Revenco a fost legată de atacul tragic de la Aeroport și totuși a fost decizia dumneaei de a pleca sau decizia echipei PAS?”, a fost întrebat Igor Grosu.


Citeşte şi: Germania investește în învățământul profesional din Moldova – Stiripesurse.md

„Nu, a fost o decizie, o analiză la nivel de Guvern, s-a discutat la Guvern, domnul prim-ministru a avut o discuție cu fiecare din cei 3 (n.r. miniștri care au fost înlocuiți în Executiv) și numai după ce au ajuns la o concluzie, atunci s-a venit cu această propunere la fracțiune. Eu cunoșteam despre aceste discuții, s-au luat lucrurile în complex”, a răspuns speakerul.

„Eu cred că Poliția noastră a făcut maxim posibil, dar e o pierdere enormă pentru noi ceea ce s-a întâmplat la Aeroport. Analizele au fost făcute și analizele primare ce au arătat că acest individ nu figura în nicio bază de date, nici pe dimensiunea CSI, nici pe dimensiunea Europol. Totuși, filtrele noastre au funcționat și l-au oprit. Nu pot să spun că de matre trebuie să fie prezența, în ce număr de persoane, oricum după asta s-au operat schimbări, îmbunătățiri ale securității la Aeroport și nu doar”, a mai adăugat Igor Grosu.

Cât despre șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, care a rămas în funcție, după tragicul incident de la Aeroport, Grosu a menționat: „Așteptăm raportul. Nu contează că e persoana cutare sau cutare în funcție. În dependență de concluziile raportului, vor fi luate decizii, aplicate sancțiuni, vor fi schimbate proceduri. Nu are nimeni nicio clemență, absolut”.

La 30 iunie, un polițist de frontieră a fost împușcat mortal, din propriul pistol, de un cetățean străin. Atacatorul l-ar fi deposedat de armă, apoi s-ar fi baricadat într-o încăpere de pe Aeroport. Totodată, a fost împușcat și un agent de securitate, care la fel a decedat.

La scurt timp, bărbatul care a împușcat mortal polițistul de frontieră și agentul de pază a fost capturat, de luptătorii din cadrul Brigăzii de poliție cu destinație specială FULGER. Acesta a fost rănit.

Momentul atacului de la Aeroport a fost surprins de unii martori de la fața locului. Imaginile video au apărut pe canalele de Telegram.

Atunci, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a anunțat că se întoarce de urgență din deplasarea de serviciu din Portugalia. „Condamn oricare act care amenință siguranța și securitatea poporului nostru. Cu inimă grea, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate pe urma acestui eveniment devastator”, a spus aceasta.

Șeful IGP a anunțat că atacatorul de la Aeroport era căutat de autoritățile din Tadjikistan, pentru participare la răpirea unui vicepreședinte al unei bănci. Potrivit Procuraturii din Dușanbe, numele agresorului este Rustam Așurov, născut la data de 25 martie, 1980.

În seara zilei de 3 iulie, atacatorul de la Aeroport a decedat, în Reanimare, a anunțat Inspectoratul General de Poliție. Acesta avea 10 răni prin împușcare, au anunțat anterior diferite surse.

Ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații victimelor incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău.

La 6 iulie, premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile vor decide dacă urmează demisii, după atacul armat de la Aeroport, doar după ce autoritățile responsabile vor prezenta un raport detaliat cu privire la acțiunile întreprinse, iar Procuratura va finaliza investigația începută. Totodată, oficialul a atras atenție la modul în care au acționat polițiștii de frontieră și angajații MAI, care au intervenit primii la fața locului.

La o săptămână după atacul armat de la Aeroport, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a venit cu un mesaj de condoleanțe. „Nu sunt cuvinte care ar putea să aline durerea”, a scris Vasiloi. Totodată, acesta a anunțat că a fost dispusă inițierea unei anchete de serviciu, dpret urmare a tragicului eveniment. Mai mult, Vasiloi a anunțat un curs de pregătire antiteroristă pentru polițiștii de frontieră. Ofițerii implicați în curs vor fi dotați cu echipamente și armament modern.

Mai multe partide, dar și internauți, au cerut demisia șefilor IGPF și MAI, după atacul de la Aeroport, soldat cu două decese. „Atacul armat de pe AIC demonstrează că există breșe grave în sistemul nostru de securitate, iar acest incident tragic nu poate trece fără urmări”, se arată într-un comunicat al Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”.

La 12 iulie, premierul Dorin Recean a declarat că vor fi luate decizii „dificile, dar necesare”, după atacul de la Aeroport. „Totuși avem două persoane decedate și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze”, a precizat Recean.

La 14 iulie, Partidul Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” a organizat un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Interne. Manifestanții au cerut demisia ministrei de Interne, Ana Revenco, și a șefului IGPF, Rosian Vasiloi, după tragedia de la Aeroport, soldată cu 2 ofițeri uciși.

Tot la 14 iulie, Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne, Lilia Dabija, ministra Infrastructurii, și Anatolie Topală, ministrul Educației, au părăsit componența Guvernului. Cei trei miniștri și-au înaintat demisiile.

Citeşte şi: De ce posturile ruse reușesc să penetreze atât de ușor spațiile audiovizuale ale statelor fost sovietice? – Stiripesurse.md

Pe de altă parte, Rosian Vasiloi a evitat să vorbească despre demisia sa, după atacul de la Aeroport. „Nu voi comenta declarațiile politice. Sunt organele competente care stabilesc vinovăția sau nevinovăția. Sunt în drepturi să protesteze, să facă declarații. Mă abțin de a comenta aceste declarații”, a spus șeful IGPF.

Totodată, șeful IGPF a menționat că rezultatele anchetei cu privire la tragedia de la Aeroportul Internațional Chișinău vor fi făcute publice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întâmpinată de premierul britanic, Keir Starmer, la...

Prețuri mai mici la benzină și motorină

Prețuri mai mici la benzină și motorină ANRE a anunțat prețurile la care pot fi comercializați carburanții auto, pentru ziua de mâine, 19 iulie. Litrul de...

Perciun: Va fi organizată o probă adițională a examenelor de absolvire a gimnaziului

Perciun: Va fi organizată o probă adițională a examenelor de absolvire a gimnaziului Elevii care nu au reușit să promoveze examenele de clasa a IX-a...

Statul va crea un fond mutual pentru agricultori, care va fi funcțional din 2025

Statul va crea un fond mutual pentru agricultori, care va fi funcțional din 2025 Statul va crea un  fond mutual, care va fi funcțional din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.