X

Înlocuirea `limbii moldoveneşti` prin `limba română` în Constituţia Republicii Moldova, avizată pozitiv de comisii parlamentare

Iniţiativa legislativă care prevede modificarea articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova şi introducerea sintagmei “limba româna’ în locul celei “moldoveneşti’ a fost avizată pozitiv miercuri de Comisia parlamentara pentru cultura, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, informează Radio Chişinău. 

Tot miercuri proiectul a fost avizat pozitiv şi de Comisia parlamentara pentru protecţie socială, sănătate şi familie.

Această iniţiativă legislativă a fost înregistrată în parlamentul de la Chişinău cu semnăturile liberal-democraţilor, liberalilor, popular-europenilor şi ale unor deputaţi democraţi.

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului la sfârşitul lunii trecute. Asta după ce, în 2013, magistraţii constituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba româna şi că textul Declaraţiei de Independenţă în care se spune că limba oficiala este româna prevalează în raport cu textul Legii Supreme, adoptat câţiva ani mai târziu.

Tags: "limbă moldovenească"aviza favorabilcomisiile parlamentareCurtea ConstitutionalaDeclaraţia de Independenţălimba romanaParlamentul Moldoveirepublica moldova
Categorii: Diaspora