Înmormântarea fostului Papă Benedict al al XVI-lea va avea loc pe 5 ianuarie

Publicat:

Benedict al XVI-lea, primul papă din epoca modernă care a renunțat la pontificat, nu a regretat “nici măcar un singur minut” decizia care a venit pentru mulți ca “un trăsnet din senin”, după cum spunea cardinalul de atunci Angelo Sodano, pe 11 februarie 2013, informează mediafax.

Prietenului său jurnalist Peter Seewald, Ratzinger i-a mărturisit mai târziu: “Văd în fiecare zi că a fost un lucru corect”, “a fost ceva la care m-am gândit de mult timp și despre care am vorbit cu Domnul de mult timp”, scrie agenția ANSA.


Citește și : Kievul se aşteaptă la întreruperi repetate de electricitate toată iarna

De aceea, în momentul anunțului, “am subliniat că am acționat liber, nu se poate pleca dacă este vorba de o fugă. Nu trebuie să cedezi la presiuni. Poți pleca doar dacă nimeni nu cere acest lucru, iar în cazul meu nimeni nu a cerut acest lucru. Nimeni. A fost o surpriză absolută pentru toată lumea”.

Pentru Papa Bergoglio, care a precizat de mai multe ori că nu intenționează să demisioneze, după renunțarea lui Benedict, totuși, “ușa este deschisă”, ceea ce înseamnă că demisia unui suveran pontif nu va mai fi niciodată un lucru excepțional.

S-au făcut multe speculații în legătură cu decizia Papei Benedict al XVI-lea, pe care, în schimb, a motivat-o de la bun început prin dificultatea de a-și îndeplini atribuțiile, având în vedere vârsta înaintată, din cauza “ingravescentem aetatem”, după cum a spus chiar el la momentul anunțului.

Unii încă mai cred, în schimb, că a fost o fugă în fața unei situații de neguvernat, declanșată mai ales de scandalul Vatileaks. Alții că nu a putut suporta greutatea scandalului de pedofilie, o chestiune în legătură cu care a lansat un proces de transparență fără întoarcere. Alții au vorbit imediat de probleme de sănătate foarte grave, dezmințite de faptul că Ratzinger a trăit ca emerit de atunci în toți acești ani.

Dar Papa Francisc a definit întotdeauna această demisie ca fiind ‘un act de guvernare, ultimul act de guvernare’ al Papei Benedict.

Citește și : Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

În aceeași ordine de idei se situează și purtătorul de cuvânt istoric al lui Benedict, părintele Federico Lombardi, potrivit căruia demisia lui Benedict al XVI-lea din papalitate a fost “o alegere care a marcat și va continua să marcheze epocile viitoare ale Bisericii”.

“Este o deschidere a unei căi, să spunem a unei posibilități, care, așa cum bine a spus Benedict al XVI-lea, tocmai în motivația renunțării sale, este legată și de vremurile pe care le trăim”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.