Înregistrare rară cu alăptarea unui pui de balenă în Oceanul Pacific

Publicat:

O balenă îşi alăptează puiul în apele Pacificului, iar la sfârşitul alăptării o urmă de lapte colorează apele albastre: realizată de oamenii de ştiinţă, această înregistrare video rară este importantă pentru conservarea balenelor cu cocoaşă, relatează AFP, potrivit agerpres.

După ce s-a săturat, puiul de balenă de 900 de kilograme se ridică la suprafaţa apei pentru a lua aer în Golful Cupica, a anunţat la jumătatea lunii iunie rezerva biosferei UNESCO.


Citeşte şi: SUA și NATO au nevoie de porturile grecești pentru a transfera echipamente militare la granița cu Rusia – Black News

O astfel de secvenţă atât de intimă la cele mai mari mamifere din lume este foarte greu de înregistrat, a explicat biologul Natalia Botero, directoarea Fundaţiei Macuaticos şi membru al echipei care a surprins acest moment inedit, în august 2022.

“Este unică. În pofida deceniilor de eforturi depuse de mii de cercetători, a orelor de muncă, a colaborărilor, înregistrările cu momentul hrănirii sunt extrem de rare”, a declarat Botero, care a prezentat videoclipul publicului pentru prima dată pe 22 iunie la Medellin.

Doar două înregistrări similare cu momentul alăptării au fost realizate până acum: una în largul Insulei Reunion (Oceanul Indian) şi cealaltă în Hawaii (Oceanul Pacific).

“Este un pas important din punct de vedere ştiinţific, dar şi din punct de vedere al conservării”, a adăugat ea.

După ce se hrănesc luni de zile în Peninsula Antarctică şi în Strâmtoarea Magellan, în Chile, mii de balene pornesc într-o lungă călătorie către apele tropicale calde pentru a se reproduce într-o zonă ce se întinde din sudul Costa Rica până în nordul Peru.

Între iunie şi noiembrie, apele columbiene găzduiesc balenele cu cocoaşă din Pacificul de Sud-Est, cetacee gigantice care pot atinge 17 metri lungime, cântăresc aproximativ 40 de tone şi parcurg aproximativ 8.500 de kilometri pentru a se reproduce.

Citeşte şi: Va reuși Rusia să submineze Moldova grație găgăuzilor – Black News

Aici au loc perioadele de fecundare, naştere şi primele momente de viaţă ale puilor de balenă, comportamente dificil de înţeles în ochii ştiinţei.

“Deşi balena cu cocoaşă este acum protejată de vânătoarea de balene în scopuri comerciale, este o specie care se confruntă în continuare cu o mare varietate de ameninţări”, a explicat Natalia Botero. “Aşadar, cunoscându-i mai bine comportamentul (…) putem promova acţiuni adecvate de conservare”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.