X

Însărcinatul cu afaceri israelian, convocat la MAE francez după ‘intruziunea’ forţelor de securitate israeliene la Institutul francez din Ierusalim

Însărcinatul cu afaceri israelian la Paris a fost convocat vineri la Ministerul de Externe francez după ‘intruziunea’ forţelor de securitate israeliene – un fapt ‘grav şi inadmisibil’ – în incinta Institutului Cultural francez din Ierusalim cu scopul de a anula un eveniment, a anunţat diplomaţia Franţei, citată de AFP, potrivit Agerpres.

‘Astfel de acte reprezintă o atingere gravă şi inadmisibilă adusă funcţionării reţelei noastre culturale din Ierusalim. Însărcinatul cu afaceri israelian la Paris a fost convocat astăzi la Quai d’Orsay (sediul MAE francez) pe acest subiect pentru clarificările necesare’, a indicat ministerul într-un comunicat.

Citește și : Guvernul de la Wellington dă asigurări: Musulmanii din Noua Zeelandă vor fi în siguranţă

Autorităţile israeliene au închis joi dimineaţă la Ierusalim un centru cultural francez unde urma să aibă loc o manifestaţie culturală cu participarea unor femei palestiniene, a informat AFP. Forţe ale poliţiei israeliene au descins în Centrul cultural francez din Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului ocupată şi anexată de către Israel, şi au ordonat evacuarea persoanelor care se aflau acolo şi închiderea acestuia până la noi ordine, a explicat sursa de la consulatul francez.

După intervenţia poliţiei israeliene, consulul general al Franţei ‘s-a deplasat imediat la faţa locului şi a protestat împotriva intruziunii într-una din incintele noastre care aparţin reţelei noastre diplomatice şi culturale’, a indicat sursa citată de France Presse.

‘Era un eveniment legat de Ziua Mamelor’ pentru a vinde obiecte de artizanat confecţionate de femei din Ierusalim, a explicat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, o femeie care urma să participe la acest eveniment.

Citește și : Sute de neo-zeelandezi au chemat poliţia să-şi predea armele de asalt

Tags: ierusalimisraelMAE francezparisQuai d'Orsay
Categorii: Diaspora