Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre

Publicat:

Inspectoratul pentru protecția mediului din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre

În prezent, în toată țara activează peste 200 de inspectori de mediu, spun responsabilii în domeniu, dar ar fi nevoie de cel puțin 287. Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău și Bălți, în timp ce la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori, scrie radiomoldova.md.

Timp de șase ani, numărul posturilor vacante în instituțiile statului puse sub moratoriu a crescut cu 13% și a ajuns la peste 15 mii de unități a declarat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga. Potrivit lui, instituția a ajuns în această criză de cadre, pe parcursul anilor, din cauza salariilor mici. Totodată, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului a recunoscut că din cauza numărului insuficient de inspectori și calitatea muncii are de suferit.


Citește și: La Dondușeni, au tăiat puțin peste un metru cub de masă lemnoasă și acum riscă amendă

„Din cele 273 de unități pe care le avem în prezent, avem aproape 100 de unități expuse hotărârii de Guvern cu privire la moratoriul asupra angajărilor în funcțiile publice. Totodată, mai avem 14 locuri vacante, pentru care organizăm concursuri periodice. Dar problema cea mare pentru care oferta noastră nu este atractivă pentru potențialii inspectori este salarizare – în jur de 8 mii de lei. Este un salariu foarte mic comparativ cu cel al colegilor noștri de la Garda națională de mediu din România”.

Pe de altă parte, expertul de mediu, Vlad Garaba a precizat că nu doar lipsa de cadre ar fi o problemă gravă a Inspectoratului de mediu, ci și gestionarea deșeurilor ori defrișarea arborilor în mod arbitrar de către angajați.

„La moment, nu doar insuficiența cadrelor afectează activitatea Inspectoratului, dar și pasivitatea acestora. De mult timp mă aflu în teritoriu și observ clar cum sunt dereglări, chiar încălcări grave, legate de gestionarea deșeurilor, defrișarea și inspecțiile de mediu raionale nu reacționează sau reacționează foarte modest în cazurile când trebuie de contracarat cazurile drastice. Inspectoratul nu reușește, iar pe de altă parte, nici nu dorește să se implice în asemenea cazuri”.

Amintim că, în anul 2018, Guvernul a aplicat un moratoriu pentru angajări, pentru a gestiona mai bine banii publici și pentru a fi direcționați spre „domeniile prioritare”. Excepție de la moratoriu face personalul strict necesar care poate fi angajat pentru „realizarea misiunii autorității publice”. Astfel, Guvernul a organizat, la începutul anului 2024, în premieră, un târg de cariere, în cadrul unei campanii de recrutare pentru suplinirea celor peste 200 de funcții publice vacante.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se modifică Legea bugetului pentru anul în curs

Se modifică Legea bugetului pentru anul în curs Indicatorii bugetari pentru anul curent la capitolele venituri, cheltuieli și deficit urmează a fi modificați. Comisia economie,...

Un român a fost arestat în Grecia pentru provocarea unui incendiu

Un român a fost arestat în Grecia pentru provocarea unui incendiu Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost arestat preventiv, marţi, în...

Fonduri europene pentru proiecte care vizează ocuparea forței de muncă

Fonduri europene pentru proiecte care vizează ocuparea forței de muncă Republica Moldova va putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor care vizează ocuparea...

După Cuba, ruşii îşi trimit navele de război şi în Venezuela

După Cuba, ruşii îşi trimit navele de război şi în Venezuela Nave militare ruse ale Flotei de Nord au acostat marţi pentru "mai multe zile"...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.