Inspectorii muncii vor verifica şantierele cu camere şi drone

Publicat:

Inspectorii muncii vor verifica şantierele cu camere şi drone

Angajații Inspectoratului de Stat al Muncii vor fi echipați cu camere video portabile pentru a documenta inspecțiile pe care le efectuează. De asemenea, vor fi utilizate drone pe șantierele de construcții pentru a monitoriza mai eficient numărul de persoane prezente și nivelul lor de echipare.

Precizările au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu în cadrul unui club de presă, transmite IPN.


Citeşte şi: Restricții în spațiul aerian al Moldovei – Stiripesurse.md

Potrivit lui Buzu, se preconizează sindicalizarea anumitor domenii, cum ar fi HORECA, pentru ca lucrătorii din aceste sectoare să se poată organiza mai bine și să solicite condiții de muncă adecvate. Aceste măsuri sunte menite să contribuie la reducerea fenomenului de muncă nedeclarată, a precizat ministrul.

Inspectorii muncii vor verifica şantierele cu camere şi drone

Alexei Buzu a menționat că salariul în plic este o problemă complexă, întrucât atât salariatul, cât și angajatul au o înțelegere tacită. Pentru a-i convinge să renunțe la această practică, este necesar să le fie oferite instrumente adecvate. „Cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, noi facem profiluri locale ale pieței muncii. Ne uităm la angajatori, care sunt nevoile lor, ne uităm la forța de muncă care este prezentă acolo și încercăm să avem planuri de ocupare”, a menționat ministrul.

Alexei Buzu a spus că în prezent se lucrează la un proiect care vine în ajutorul identificării locurilor de muncă nedeclarate, cu utilizarea inteligenței artificiale. „Noi construim bază de date cu foarte multe informații și modelul de inteligență artificială ne ajută să înțelegem unde la o instituție există risc de muncă nedeclarată. Și acolo sunt, de pildă, oferite date pe acciză, pe TVA, pe vânzări, date de la CNAS și noi putem să comparăm. Spre exemplu, dacă este o companie de construcții care declară anumite vânzări, noi putem să comparăm cu alte companii care sunt vânzările, câte materiale a importat, a declarat și ne uităm câte persoane au declarat și modelul logic ar spune că tu ar trebui să ai mai multe persoane care lucrează, comparând cu alte entități din sectorul tău”, a exemplificat oficialul.

Inspectorii muncii vor verifica şantierele cu camere şi drone

Autoritățile vor desfășura campanii de informare pentru a ajuta tinerii care se angajează pentru prima dată să înțeleagă dacă într-adevăr se află în cadrul legalității, dacă sunt pe deplin protejați. În special, angajații din domeniul construcțiilor nu cunosc normele de securitate, nu au un contract de muncă și, în cazul în care au un accident de muncă, nimeni nu poate tras la răspundere. De aceea, este importat ca persoanele la angajare să solicite un contract de muncă, a spus ministrul.

În altă ordine de idei, ministrul a menționat că mobilitatea forței de muncă în Moldova este limitată, problema fiind rețeaua de drumuri și de transport. Potrivit lui, în orice țara europeană este firesc ca persoana să-și găsească un loc de muncă la 80-120 km departe de casă, dacă rețeaua de drumuri și de transport este bună. În Republica Moldova suntem obișnuiți ca locul de muncă să se afle la câțiva kilometri de la domiciliu. În consecință, mobilitatea forței de muncă este limitată, spune ministrul.

Estimativ, 23% din toți care sunt încadrați în câmpul muncii parțial sau total primesc salariul în plic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.