Inspectorilor ONU le-a fost interzis accesul într-o închisoare din Australia

Publicat:

Autorităţi locale australiene nu au autorizat accesul inspectorilor Naţiunilor Unite la un centru de detenţie de lângă Canberra în cadrul primei lor misiuni împotriva torturii în această ţară, invocând absenţa ‘unei autorizaţii prealabile’, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Inspectorilor ONU – care vizitează instalaţiile în cadrul unui acord voluntar privind prevenirea cruzimii faţă de deţinuţi – le-a fost refuzat accesul la celulele de detenţie dintr-un oraş situat în apropiere de capitala Canberra.


Citeşte şi: Putin a decretat legea marţială în cele patru provincii ucrainene anexate – Black News

Un organism guvernamental de supraveghere a drepturilor omului a condamnat lipsa de transparenţă a autorităţilor locale.

Australia a ratificat în 2017 protocolul facultativ la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva torturii (OPCAT), angajând ţara în reforme destinate protejării deţinuţilor şi deschizând penitenciarele pentru inspecţii.

Închisorile, centrele de detenţie pentru tineri şi cele pentru imigranţi din Australia sunt acuzate cu regularitate de încălcarea drepturilor omului, în special faţă de comunităţile aborigene.

Lorraine Finlay, comisarul pentru drepturile omului în guvernul federal, a subliniat că statul New South Wales, cel mai populat din ţară, întârzie în privinţa realizării acestor reforme.

‘Vizita Naţiunilor Unite a întâmpinat rezistenţă din partea guvernului din New South Wales’, a declarat ea pentru AFP.

‘Deja în întârziere în privinţa respectării regulilor de detenţie, acesta a adoptat “un discurs anti-ONU”, împiedicând delegaţia să inspecteze toate închisorile din New South Wales’, a declarat Lorraine Finlay.

Statul vecin Queensland a anunţat joi că va coopera cu inspectorii ONU, dar nu le va permite să viziteze unităţile de pacienţi internaţi în ospicii.

Australia are termen pentru a-şi îndeplini obligaţiile în domeniu până în ianuarie 2023. Nicio sancţiune nu este prevăzută pentru depăşirea acestui termen, dar ţara ar putea fi inclusă pe o listă a naţiunilor neconforme, care suscită importante preocupări privind respectarea drepturilor omului.

Citește și: Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Inspectorii ONU şi-ar putea anula viitoarele vizite, până în prezent a fost cazul doar în Rwanda, Azerbaidjan şi Ucraina.

În ultimii ani, o serie de abuzuri au fost înregistrate în închisori şi centrele de detenţie pentru tineri pe insula-continent, în condiţiile în care aceste centre de detenţie pentru tineri din Australia au făcut obiectul mai multor critici internaţionale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții Premierul Dorin Recean a dezmințit falsurile răspândite ,,tot mai...

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii ‘Interesul Național’

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii 'Interesul Național' Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM...

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța Petrocub continuă pregătirea pentru preliminariile Ligii Campionilor. În ultimul joc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.