X

Instituţia de supervizare a alegerilor din Iran îşi apără decizia de a exclude mii de candidaţi

Consiliul Gardienilor Constituţiei, organism însărcinat cu validarea candidaturilor la alegerile prevăzute pentru 21 februarie în Iran, şi-a apărat miercuri decizia de a exclude mii de candidaţi, afirmând că a acţionat în conformitate cu legea, relatează AFP, scrie agerpres.

Un total de 7.296 de candidaţi pentru cele 290 de locuri din parlament au fost descalificaţi, majoritatea proveniţi de la coaliţia guvernamentală formată din conservatorii moderaţi şi reformatori, comparativ cu 7.148 acceptaţi de consiliu, dominat de ultraconservatori.

Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

Miercuri, în timpul unei conferinţe de presă televizate, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Abbas Ali Kadkhodaee, a apărat “neutralitatea” acestui organism de supervizare electorală.

“Consiliul Gardienii Constituţiei urmăreşte legile şi reglementările votate în parlament”, a spus Kadkhodaee, adăugând că instituţia pe care o reprezintă “nu are niciodată o opinie politică”.

Consiliul “judecă probele din dosarele candidaţilor şi, apoi, acţionează strict în conformitate cu legea”.

Rata de participare la vot este una din mizele alegerilor de vineri, după apeluri la boicot ale unor opozanţi ai scrutinului, care au loc într-un context de gravă criză economică şi de tensiuni puternice cu SUA.

Marţi, ayatollahul Ali Khamenei a făcut apel la iranieni să meargă la vot pentru că este o “datorie religioasă”, liderul suprem atrăgând atenţia împotriva “propagandei” şi “comploturilor” inamicilor Republicii Islamice.

Kadkhodaee a spus miercuri că se aşteaptă la “o bună participare”. “Nivelul de participare nu coboară de obicei sub pragul de 50% şi anticipăm tot o participare de 50% şi la acest scrutin”, a adăugat el.

Pe străzile din Teheran, locuitorii şi-au exprimat pentru AFP refuzul de a merge la vot, declarându-se dezamăgiţi de “promisiunile nerespectate” ale politicienilor.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

Ales în 2013 şi apoi reales în 2017, preşedintele Hassan Rouhani a promis mai multe libertăţi sociale şi individuale şi a dat asigurări că iranienii vor putea beneficia de rezultatele apropierii de Occident, în special după semnarea acordului internaţional în dosarul nuclear în 2015.

Însă de la retragerea unilaterală a SUA din acest acord în mai 2018 şi de la reintroducerea de sancţiuni americani draconice împotriva economiei sale, Iranul se confruntă cu o gravă recesiune dublată de o inflaţie galopantă.

Tags: Abbas Ali KadkhodaeealegeriAli Khameneicandidaţi
Categorii: Sinteze