X

Insula Lesbos este SUFOCATĂ de refugiaţi. Serviciile medicale au intrat în grevă

Serviciile municipale şi întreprinzătorii locali din insula grecească Lesbos au declarat luni grevă, ca urmare a unui apel din partea primarului Spyros Galinos, în semn de protest faţă de condiţiile îngrozitoare din taberele de refugiaţi din insulă, relatează dpa, potrivit agerpres.

Mai multe sute de localnici au protestat de asemenea pe străzi, purtând banere pe care scria: ”Ajutaţi insula noastră. Oamenii trăiesc în sărăcie”.

Primarul Galinos a avertizat că insula Lesbos nu ar trebui să servească drept ”închisoare în aer liber” şi a făcut apel la transferarea imediată a refugiaţilor în Grecia continentală.

Citeşte şi: Alertă în Elveţia. Consulatul american din Zurich a fost EVACUAT – FOTO

Potrivit primarului, 8.000 de refugiaţi şi migranţi din capitala insulei, Mytilene, sunt înghesuiţi într-o singură tabără destinată doar pentru o treime din numărul respectiv.

Oamenii aşteaptă procesarea cererilor lor de azil şi, în caz de aviz pozitiv, să fie relocaţi într-o altă ţară a Uniunii Europene. Cei ale căror cereri au fost respinse urmează să fie repatriaţi.

Procedura de examinare a cererilor de azil este însă anevoioasă şi oamenii rămân blocaţi luni de zile, situaţia agravându-se odată cu trecerea timpului. Conform relatărilor presei locale, izbucnesc în mod constant confruntări în legătură cu spaţiul de locuit şi hrana.

Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

Lesbos a fost principala poartă de intrare pentru peste un milion de persoane care au încercat că plece pe ruta Balcanilor către ţări mai prospere din nordul şi vestul Uniunii Europene în timpul crizei migraţiei din 2015-2016.

Ţările de pe ruta Balcanilor şi-au închis graniţele în urmă cu un an şi jumătate, blocând zeci de mii de migranţi în Grecia şi pe traseu. Mulţi au reuşit să se strecoare, dar blocajul în insulele din Mare Egee rămâne.

Tags: greciainsula lesbosMytilenerefugiatiSpyros Galinos
Categorii: Diaspora