Insulele Canare se confruntă cu un aflux masiv de migranţi

Publicat:

Numărul migranţilor clandestini sosiţi pe insulele Canare din Atlantic în luna ianuarie a crescut de 18 ori într-un an, potrivit cifrelor publicate marţi de guvernul spaniol, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această creştere coincide cu eforturile Marocului de a-i descuraja pe migranţi să-i folosească teritoriul pentru a ajunge în Europa.


Citeşte şi: Coronavirusul ÎNCHIDE cazinourile din Macao

Spania se teme că va fi redeschisă ‘ruta Canarelor’, care evită Marocul şi pe care s-au deplasat zeci de mii de migranţi la sfârşitul anilor 2000.

Conform unui raport al Ministerului de Interne, în acest arhipelag situat aproape de coastele Mauritaniei şi ale Senegalului, în ianuarie au fost înregistraţi 708 migranţi faţă de 40 în aceeaşi lună a lui 2019.

În schimb, numărul de sosiri pe coastele mediteraneene ale Spaniei a scăzut cu 72% în acelaşi interval.

În total, Spania a consemnat o reducere cu 54,5% a numărului de sosiri pe mare anul trecut, de la 57.498 în 2018 la 26.168 în 2019, arată statistica Ministerului de Interne.

Anul trecut, Marocul a împiedicat un mare număr de ambarcaţiuni să plece de pe coastele sale, mai ales din nord, pentru a traversa Mediterana spre Spania.

Autorităţile marocane au împiedicat ‘74.000 de tentative de imigraţie ilegală spre Spania’ în 2019, a precizat guvernatorul responsabil cu migraţia al Ministerului de Interne de la Rabat, Khalid Zerouali.

Citeşte şi: Evo Morales candidează din exil pentru un loc în Senatul bolivian

Pentru a susţine aceste acţiuni, Uniunea Europeană a alocat 140 milioane de euro Marocului în 2019, ţară căreia Spania i-a furnizat ajutoare suplimentare.

În timp ce Marocul îşi închidea frontierele, traficanţii au utilizat coastele algeriene, situate mai la est.

Poliţia spaniolă a anunţat luni arestarea a 26 de membri ai unei organizaţii care a adus ilegal în Spania 900 de migranţi, în majoritate algerieni. Aceştia plătiseră câte 2.500 de euro pentru traversare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene

Mai mulți lideri UE s-au angajat să ajute R. Moldova, în cadrul Summitului Comunității Politice Europene În cadrul Summitului Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni...

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din...

Un american, condamnat la 13 ani de închisoare în Rusia cu privire la trafic de droguri

Un american, condamnat la 13 ani de închisoare în Rusia cu privire la trafic de droguri Un tribunal rus de la Moscova a condamnat joi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.