Insulele din Pacific au lansat un parteneriat pentru a le asigura supravieţuirea în faţa schimbărilor climatice

Publicat:

Insulele din Pacific au anunţat miercuri un nou parteneriat pentru a-şi proteja suveranitatea şi moştenirea în condiţiile în care existenţa acestor ţări este ameninţată din cauza creşterii nivelului mării declanşată de schimbările climatice, relatează AFP şi France 24, potrivit agerpres.

Iniţiativa, denumită “Rising Nations”, a fost anunţată în cadrul unui eveniment în marja Adunării Generale a ONU de la New York de premierul din Tuvalu, Kausea Natano, şi de preşedintele Insulelor Marshall, David Kabua, cu sprijinul unor ţări precum Germania, Statele Unite şi Canada.


Citește și : Papa Francisc denunţă ‘monstruozităţile’ şi ‘cadavrele torturate’ din Ucraina

“Criza climatică ameninţă din ce în ce mai mult viitorul oamenilor din întreaga lume”, a spus Natano.

“În mod paradoxal, în regiunea mea, Pacific, viitorul pare din ce în ce mai sigur, însă nu într-un mod care să ne liniştească”, a mai spus el.

Insulele din Pacificul emit doar 0,03% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global, însă sunt ameninţate cu dispariţia, chiar dacă comunitatea internaţională ar respecta Acordul de la Paris privind schimbările climatice, care cere naţiunilor să limiteze creşterea temperaturii globale la “cu mult sub” 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi, dacă este posibil, chiar la 1,5 grade Celsius.

Astfel, Tuvalu, Kiribati şi Insulele Marshall cer un acord în patru puncte care să le garanteze “existenţa permanentă”: să reafirme angajamentul comunităţii internaţionale de a le garanta suveranitatea; lansarea unui program de adaptare pentru a-şi proteja modul lor de viaţă; crearea unui registru pentru a păstra moştenirea culturală a insulelor şi asigurarea sprijinului ţărilor în vederea obţinerii statutului de Patrimoniu Mondial al Umanităţii.

Citește și : Charles al III-lea vrea o ceremonie de încoronare mai modestă decât cea a mamei sale

“Ştim că, chiar şi cu respectarea unei creşteri a temperaturii medii globale cu 1,5 grade, unele dintre teritoriile noastre vor fi în cele din urmă sub ape”, a mai spus Kabua.

Creşterea nivelului mării ameninţă deja ţările din Pacific – contaminând acviferele cu apă sărată, provocând maree mai mari, crescând intensitatea furtunilor şi a inundaţiilor, şi slăbind apărarea naturală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.