Insulele Solomon: Australia şi Noua Zeelandă sunt exceptate de la moratoriul impus navelor militare străine

Publicat:

Navele marinelor australiană şi neozeelandeză vor fi exceptate de la interdicţia temporară aplicată vaselor militare străine de a intra în porturile Insulelor Solomon, a declarat luni prim-ministrul acestui mic stat din Pacific, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Navele militare străine care răspund unei cereri de asistenţă din partea guvernului Insulelor Solomon vor fi de asemenea exceptate, a precizat Manesseh Sogavare în parlament.


Citeşte şi: Un avion privat S-A PRĂBUŞIT în Marea Baltică! NATO a trimis aparate de vânătoare pentru interceptarea acestuia – Black News

Insulele Solomon au semnat cu China în aprilie un pact de securitate, care, potrivit unui proiect scurs în presă, permite realimentarea navelor chineze la Honiara, capitala statului insular, ceea ce a provocat îngrijorarea Statelor Unite, Australiei şi Noii Zeelande în legătură cu influenţa în creştere a Beijingului.

Săptămâna trecută, Sogavare a anunţat un moratoriu asupra intrării navelor militare străine în porturile insulelor în urma unor incidente în care o navă a gărzii de coastă americane şi o alta britanică aflate în patrulare împotriva pescuitului ilegal nu au putut să realimenteze la Honiara.

Întrebat de membri ai opoziţiei din parlament despre moratoriu, prim-ministrul a afirmat că navele militare desfăşurate sub auspiciile Forţei de asistenţă internaţională a Insulelor Solomon (SIIAF), un tratat în baza căruia Australia, Noua Zeelandă şi Fiji cooperează cu poliţia din Insulelor Solomon, vor fi exceptate.

‘Navele militare desfăşurate sub egida SIIAF sunt, prin urmare, exceptate în perioada moratoriului’, a precizat el.

Statele Unite, care plănuiesc să deschidă o ambasadă la Honiara, au spus că au fost informate la 29 august despre un moratoriu referitor la toate navele militare străine.

Cu o lună în urmă, SUA au promis să crească ajutorul şi să intensifice supravegherea pescuitului ilegal în Pacific, într-o tentativă de a contracara prezenţa în creştere a Chinei.

Guvernul de la Honiara a decis să impună un moratoriu asupra navelor militare cât timp analizează ‘beneficiile şi riscurile pentru Insulele Solomon ale oricărei vizite a vreunei nave militare străine’, a menţionat Sogavare, precizând că moratoriul nu este îndreptat împotriva Statele Unite.

SUA, Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie s-au implicat în patrulare împotriva pescuitului ilegal, iar guvernul Insulelor Solomon trebuie să afle mai multe despre navele care sosesc, a explicat el.

Agenţia de pescuit cu sediul la Honiara şi care reprezintă statele insulare din Pacific cu bancuri bogate de ton va trebui să notifice guvernul cu privire navele care participă la patrulele de supraveghere pentru a obţine o exceptare, a spus el.

Potrivit ministrului de externe Jeremiah Manele, un raport pe acest subiect este aşteptat la sfârşitul săptămânii viitoare.

Citeşte şi: SCANDAL politic în Italia! Salvini pune la îndoială sancţiunile împotriva Rusiei – VIDEO – Black News

Tensiunile sunt la cote înalte în Insulele Solomon, unde o modificare a Constituţiei pentru amânarea alegerilor legislative este aşteptată să treacă prin parlament în această săptămână.

Australia a emis sâmbătă o avertizare de călătorie din cauza riscului de tulburări civile în acest context.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.