Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina: Nu poate exista dialog cu Rusia dacă ne consideră o colonie

Publicat:

Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk, a declarat luni – în cadrul unei întâlniri cu Papa Francisc la Vatican – că nu poate exista dialog cu Rusia atât timp cât Moscova consideră statul vecin pe care l-a invadat în februarie drept o colonie ce trebuie subjugată, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Este prima vizită în afară Ucrainei a înaltului ierarh după invadarea ţării sale de către Rusia. Arhiepiscop major de Kiev-Halici, Sviatoslav Şevciuk a spus că preferă să rămână la Kiev pentru a fi mai aproape de oameni în pofida bombardamentelor şi a greutăţilor.


Citește și : Ursula von der Leyen va face o vizită în Republica Moldova

“Războiul din Ucraina este un război colonial şi propunerile de pace ale Rusiei sunt propuneri de pacificare colonială”, a afirmat el după întâlnirea cu papa la Vatican.

Şevciuk, care l-a îndemnat de mai multe ori pe Suveranul Pontif să viziteze Kievul, i-a dăruit papei Francisc o bucată de schijă de la o mină rusească care a distrus faţada unei biserici din Irpin în martie.

Se estimează că circa 200-300 de civili au fost ucişi la Irpin, în apropiere de Kiev, înainte de retragerea forţelor ruse din oraş la sfârşitul lunii martie.

“Aceste propuneri presupun negarea existenţei poporului ucrainean, a istoriei, culturii sale şi chiar a bisericii sale. Este vorba de însăşi negarea dreptului la existenţă a statului ucrainean, cu suveranitatea şi integritatea teritorială care i-au fost recunoscute de comunitatea internaţională’, a subliniat înaltul ierarh.

“Cu aceste premise, propunerile Rusiei nu au o bază de dialog”, a adăugat el.

Kievul declară că nu va accepta niciodată să cedeze pământuri care i-au fost luate cu forţa şi că referendumuri legale nu pot avea loc în teritoriile ocupate, unde mulţi locuitori au fost ucişi sau au fost nevoiţi să plece.

După ce Kremlinul a anunţat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, în urma unor referendumuri condamnate de către Ucraina şi de Occident ca un simulacru coercitiv, Kievul a declarat că solicită aderarea la NATO şi că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este preşedintele Rusiei.

Luna trecută, papa Francisc pentru prima oară l-a rugat direct pe Putin să oprească “spirala violenţei şi morţii” în Ucraina, cerându-i totodată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis “la orice propunere serioasă de pace”.

Forţele ruse au invadat Ucraina în ceea ce Moscova numeşte drept “operaţiune militară specială” pentru a-i elimina pe ‘naţionaliştii periculoşi’ şi a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă. Kievul califică acţiunea Moscovei drept o acaparare neprovocată imperialistă de pământ, notează Reuters.

Ucraina este o ţară preponderent creştin-ortodoxă, dar circa 10% din populaţie ţine de Biserica Catolică de rit oriental sau bizantin, ai cărei adepţi sunt în comuniune cu Roma.

Citește și : SUA: Scrutinul de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

Sprijinul patriarhului Rusiei, Kirill, pentru invazia Moscovei în Ucraina a scindat Biserica Ortodoxă din întreaga lume şi a declanşat o rebeliune internă, notează Reuters.

Războiul i-a determinat pe unii credincioşi ortodocşi din Ucraina să-şi retragă loialitatea faţă de Biserica Ortodoxă Rusă şi să se alăture Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019, pe care Moscova refuză să o recunoască.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei

Drone ucrainene au incendiat două depozite de combustibil din sudul Rusiei Drone ucrainene au atacat şi au incendiat două depozite de combustibil în noaptea de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș Doi ucrainieni care au trecut ilegal frontiera de stat...

VIDEO – Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile

VIDEO - Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.