X

Întâlnire de gradul ZERO – Theresa May se va afla luni la Bruxelles pentru întâlniri cu Jean-Claude Juncker şi Michel Barnier

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, se va afla luni la Bruxelles pentru întâlniri cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat duminică, pentru Reuters, biroul premierului britanic. 

Theresa May va fi însoţită de ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi urmează să aibă aceste discuţii cu doar câteva zile înaintea summitului Consiliului European.

Joi, negociatorul-şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, şi-a exprimat regretul faţă de “impasul extrem de preocupant” în care se află, în opinia sa, discuţiile legate de “factura” pe care va trebui să o achite Marea Britanie pentru ieşirea din UE.

‘În această săptămână am lucrat într-un spirit constructiv, am clarificat anumite puncte, fără însă a fi făcut mari paşi înainte’, a constatat Barnier, la finalul celei de-a cincea runde de discuţii, într-o conferinţă de presă cu omologul său britanic, secretarul de stat pentru Brexit, David Davis.

Barnier s-a declarat totuşi convins că progrese decisive vor fi posibile în următoarele două luni.

Discuţiile din runda a cincea s-au derulat înaintea summitului crucial al UE de pe 19-20 octombrie. Londra spera că liderii europeni vor decide la summit că s-au înregistrat progrese suficiente pentru deschiderea negocierilor privind viitorul relaţiilor comerciale între UE şi Marea Britanie.

Conform proiectului de declaraţie a liderilor europeni, consultat de Reuters, la summitul UE de săptămâna viitoare, Regatului Unit i se va oferi posibilitatea deschiderii în decembrie a negocierilor privind liberul schimb, urmând ca, în schimbul acestei oferte, Londra să propună termeni mai favorabili pentru retragerea din UE.

UE consideră prioritare trei capitole de negociere – “factura” Brexit-ului, drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord – şi condiţionează orice discuţii privind viitoarele relaţii cu Londra de o înţelegere prealabilă privind aceste trei domenii, în timp ce guvernul britanic cere ca ambele chestiuni să fie negociate în paralel.

Tags: brexitDavid Davisfactura brexitJean-Claude JunckerlondraTheresa May
Categorii: Diaspora