X

Întâlnirea lui Dodon cu un emisar special al Moscovei rămâne învăluită în mister

Preşedintele moldovean Igor Dodon nu are pentru miercuri planificată nicio întrevedere la Moscova cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, reprezentantul special pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova, a precizat pentru Radio Chişinău preşedinţia moldoveană, deşi media oficiale ruse anunţaseră recent o astfel de întâlnire. 

Mai exact, agenţia oficială ITAR-TASS comunicase zilele trecute că Dmitri Kozak va avea o întrevedere cu Igor Dodon la Moscova, la 12 septembrie, după ce vicepremierul rus s-a întâlnit cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite și agerpres.

Citește și: MĂCEL în Afganistan. 68 de morți într-un atentat sinucigaș

Solicitat de Radio Chişinău, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Dodon, Maxim Lebedinschi, a declarat miercuri că acesta nu are planificate vizite, cel puţin pentru următoarele zile.

Anterior, Igor Dodon a declarat la o emisiune televizată că vicepremierul Dmitri Kozak ar urma să vină personal la Chişinău.

Dodon a avut o întrevedere cu Dmitri Kozak la Moscova la mijlocul lunii iulie, la câteva zile după numirea acestuia în calitate de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova. Atunci, cei doi au discutat chestiuni ce ţin de politica internă şi externă a Republicii Moldova, relaţiile comerciale externe între Chişinău şi Moscova, dar şi reglementarea conflictului transnistrean.

Citește și: Verdict dur în Peru: Toți liderii unei gherile maoiste au fost condamnați pe viață

Dmitri Kozak este autorul aşa-numitului ‘plan Kozak’ din 2003, care viza soluţionarea diferendului transnistrean prin federalizarea R. Moldova şi menţinerea trupelor ruse pe teritoriul republicii. Numirea lui Dmitri Kozak în această funcţie a fost calificată de experţi drept încă o încercare a Moscovei de a reglementa conflictul transnistrean într-o formulă convenabilă Kremlinului. 

Tags: chisinauDmitri Kozakigor dodonmoscovaR. MoldovarusiaTiraspol
Categorii: Diaspora