Integrarea Moldovei în UE poate fi impulsionată

Publicat:

Integrarea Moldovei în UE poate fi impulsionată

Proiectele realizare cu sprijinul financiar al UE pot impulsiona eurointegrarea Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui organizației IDEP Moldova, Iurie Calestru. Potrivit acestuia, România este statul care poate oferi Moldovei expertiza necesară în procesul apropierii de blocul comunitar, iar pentru a prelua bunele practici din România, IDEP Moldova realizează vizite de studiu peste Prut.

Citeşte şi: Sute de ucraineni au fugit în România din cauza mobilizării


Potrivit șefului IDEP Moldova, din luna ianuarie 2022 și până în prezent, sute de reprezentanți ai instituțiilor publice din Republica Moldova au efectuat vizite de studiu în România. Scopul vizitelor a fost de a promova parteneriatele transfrontaliere și de a prelua de la partea română experiența eurointegrării în domeniul administrației, educației, sănătății, mediului de afaceri, transmite ipn.md. 

„Integrarea europeană a Republicii Moldova poate fi impulsionată prin și datorită proiectelor realizate cu susținerea Uniunii Europene. Până la aderarea la UE din 2007, România a avut multe proiecte și realizări, iar Republica Moldova ar putea prelua aceste bune practici. De asemenea, România ne poate transmite bunele practici din ziua aderării la UE și până astăzi. Pe parcursul ultimelor 10 luni au avut loc nouă evenimente, circa 900 de reprezentanți ai instituțiilor, organizațiilor sau localităților din Republica Moldova au efectuat vizite de lucru în România. Datorită acestor vizite de lucru și studiu au fost create condițiile necesare pentru stabilirea parteneriatelor interinstituționale pentru crearea echipelor de proiect mixte moldo-române. Datorită acestor vizite de lucru, dar și a acțiunilor post-vizite, a fost schițată o serie de proiecte comune ce pot fi realizate la nivel transfrontalier. E vorba de programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2023. Din 1 august a fost deja deschisă prima linie de finanțare din acest program”, a spus Iurie Calestru.

De asemenea, acesta a menționat că Moldova trebuie să-și fortifice capacitatea de absorbție a fondurilor europene, astfel încât să poată beneficia de sprijin financiar din partea UE prin intermediul instrumentului de preaderare.

Integrarea Moldovei în UE poate fi impulsionată

„În cadrul forumurilor de discuții, colegii din România au transmis bunele practici din perioada de preaderare și postaderare privind atragerea și valorificarea fondurilor europene. Noi, cei de la IDEP Moldova, organizăm lunar instruiri cu experți din România pentru mai mulți specialiști din cadrul instituțiilor publice din Republica Moldova. Scopul acestor instruiri este de a contribui la crearea competențelor, la schimbul bunelor practici cu omologii din România și extinderea rețelei de cooperare pentru viitoarele parteneriate. La cursurile organizate în perioada ianuarie 2022 – august 2023 au participat mai mulți conducători ai instituțiilor publice din cadrul administrațiilor publice locale și regionale, instituții de învățământ, sport, instituții medicale. Autoritățile Republicii Moldova fac demersuri necesare pe dimensiunea bilaterală cu România, în special la subiectul privind adoptarea acquis-ului comunitar, precum și alte dosare complicate, printre care securitatea energetică”, a explicat șeful IDEP Moldova.

IDEP Moldova este o organizație apolitică ce are misiunea de a coagula eforturile unui număr mare de experți, reprezentanți ai mediului academic, lideri de opinie și reprezentanți ai societății civile, în activități îndreptate spre dezvoltarea regională și a comunităților locale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Marina Tauber cere pedepsirea ministrului Dan Perciun și a deputatului Radu Marian: ‘Lipsă totală de respect’

Marina Tauber cere pedepsirea ministrului Dan Perciun și a deputatului Radu Marian: 'Lipsă totală de respect' Deputatul Parlamentului Republicii Moldova și secretarul executiv al comitetului...

Water Day – Marea bălăceală în Parcul ‘La Izvor’ din Chişinău

Water Day - Marea bălăceală în Parcul 'La Izvor' din Chişinău Centrul Municipal de Tineret din Chişinău a organizat în Parcul „La Izvor” din capitală...

Mai multă siguranță pentru portul Internațional Liber Giurgiuleşti

Mai multă siguranță pentru portul Internațional Liber Giurgiuleşti Țările NATO de la Marea Neagră -Turcia, România și Bulgaria - au început o operațiune comună pentru...

Șeful Interpol Moldova rămâne în arest preventiv

Șeful Interpol Moldova rămâne în arest preventiv Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, va mai sta 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Decizia a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.