X

Un intelectual francez, apropiat al lui Macron, critică dur politica Parisului privind migraţia

Un important intelectual susţinător al lui Emmanuel Macron a criticat marţi politica privind migraţia a guvernului, spunând că este ipocrită, înaintea unui discurs programat al preşedintelui francez pe acest subiect, relatează dpa, potrivit agerpres.

Economistul Jean Pisani-Ferry (foto), responsabil cu programele şi ideile din campania electorală a lui Macron din 2017, se numără printre semnatarii unui articol de opinie apărut în ziarul Le Monde, în contextul în care şeful statului se îndreaptă spre oraşul-port Calais, unde sute de imigranţi trăiesc în condiţii dificile în speranţa de a trece în Marea Britanie.

Citeşte şi: Caz CUTREMURĂTOR în California. 12 copii erau torturaţi de propriii lor părinţi – FOTO/VIDEO

Pisani-Ferry, liderul sindical moderat Laurent Berger şi alţi semnatari scriu că angajamentul lui Macron din timpul campaniei electorale faţă de dreptul la azil i-a făcut să spere la o preşedinţie “marcată de un umanism curajos şi responsabil”.

“Păcat însă că ne-am trezit într-o ţară unde păturile sunt trase cu forţa de pe imigranţi la Calais. Şi unde corturile lor sunt distruse la Paris”, scriu semnatarii articolului.

Imigranţii şi grupurile de voluntari care îi ajută au acuzat în mod repetat astfel de acţiuni ale poliţiei, însă forţele de securitate resping acuzaţiile.

Autorii articolului critică de asemenea propunerile de a accelera detenţia administrativă a imigranţilor ilegali.

Macron însuşi a vizitat un centru pentru imigranţi la Croisilles, în nordul Franţei, în cursul dimineţii, înaintea unui discurs adresat forţelor de securitate.

Citeşte şi: Pod PRĂBUŞIT în Columbia. Cel puţin 9 oameni au murit – FOTO/VIDEO

El a spus în mai multe rânduri că Franţa trebuie să ofere o mai bună primire refugiaţilor, dar că trebuie să fie mai eficientă şi în expulzarea celor care nu au dreptul să rămână în ţară.

Între timp, autorităţile pentru migraţie au transmis că, în 2017, au fost înaintate circa 100.400 solicitări de azil, în creştere cu 17% faţă de anul anterior.

Aproximativ 32.000 de persoane au primit protecţie anul trecut, în creştere faţă de aproape 26.500 în 2016. 

Tags: CroisillesEmmanuel MacronfrantaJean Pisani-FerryLaurent Bergermarea britanie
Categorii: Diaspora