Intemperiile de la mijlocul lunii septembrie au adus beneficii naturii

Publicat:

Intemperiile de la mijlocul lunii septembrie au adus beneficii naturii

Ploile torențiale de la mijlocul lunii septembrie au avut efecte devastatoare asupra oamenilor și a infrastructurii, dar au adus beneficii naturii. Debitul de apă al mai multor râuri și lacuri aproape și-a revenit, după precipitațiile abundente, iar umiditatea în sol a crescut, atrag atenția specialiștii de mediu. A revenit la fluxul obișnuit și faimoasa Cascadă Saharna, care a secat, în premieră, în luna august.

Intemperiile de la mijlocul lunii septembrie au contribuit semnificativ la refacerea fluxului de apă din mai multe râuri și bazine hidrologice, secate din cauza secetei, inclusiv a Cascadei Saharna, precizează Grigore Carpov de la Inspecția pentru Protecția Mediului din Rezina, potrivit radiomoldova.md.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

„Umiditatea s-a ridicat și în sol. Deja se îmbibă apă mai puțin în sol și debitul de apă s-a mărit și cumva și-a revenit. (…) Dacă nu va fi secetă, debitul de apă se va mări și o să se reguleze și cascada”.

Dacă precipitațiile vor continua și în această iarnă, situația hidrologică din Republica Moldova se va îmbunătăți semnificativ, spune expertul de mediu, Vladimir Garaba.

„Au suplinit rezervele de apă care practic lipseau în sol. Asta va duce la aceea că în curând va crește nivelul apei în fântâni, debitul izvoarelor va spori și anume în viitor, în prima parte a anului, oamenii nu vor duce lipsă de apă în fântâni, doar că trebuie curățate”.

Expertul mai spune că, deși recentele ploi torențiale au afectat grav terenurile agricole din unele regiuni ale țării, acestea au avut o importanță semnificativă pentru culturile multianuale.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

„Se știe despre efectele negative, toată lumea este îngrijorată, sunt consecințe de ordin material. Dar trebuie de spus că aceste ploi au făcut un lucru foarte important pentru natură. Plantele vor avea de beneficiat, atât cele din pădure, cât și cele care au fost însămânțate în această toamnă. Plantele multianuale, pădurile vor intra în iarnă cu bune rezerve de substanțe nutritive, ceea ce ne promite o roadă mai bună”.

Amintim că ploile torențiale de la mijlocul lunii septembrie au provocat inundații în toată țara. Șuvoaiele puternice au afectat gospodării și terenuri agricole, au distrus drumuri, poduri și au avariat acoperișurile unor instituții publice. Peste 180 de milioane de lei este suma estimativă a pagubelor provocate în raioanele Leova, Cantemir și municipiul Chișinău.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Clădirea companiei „Teleradio-Moldova” a fost vandalizată de persoane necunoscute

Clădirea companiei „Teleradio-Moldova” a fost vandalizată de persoane necunoscute Noaptea trecută a fost vandalizată clădirea companiei „Teleradio-Moldova”. Persoane necunoscute au stropit cu vopsea de culoare...

Trump, după întâlnirea cu Zelenski, promite că va ‘rezolva rapid’ războiul din Ucraina

Trump, după întâlnirea cu Zelenski, promite că va 'rezolva rapid' războiul din Ucraina Donald Trump a promis că va pune capăt rapid războiului din Ucraina...

Descoperă cele mai captivante evenimente din Chișinău din acest weekend: de la muzică live la aventuri pentru copii!

Descoperă cele mai captivante evenimente din Chișinău din acest weekend: de la muzică live la aventuri pentru copii! Fie că ești iubitor de muzică live,...

O femeie din Africa de Sud a împlinit vârsta de 118 ani. Margaret Maritz s-a născut pe 27 septembrie 1906

O femeie din Africa de Sud a împlinit vârsta de 118 ani. Margaret Maritz s-a născut pe 27 septembrie 1906 O femeie din Africa de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.