Interdicție a filmelor indiene în capitala Nepalului. Protest față de un film hindus controversat

Publicat:

Primarul din Kathmandu, capitala Nepalului, a impus o interdicție asupra difuzării filmelor indiene extrem de populare în urma controversei generate de un film inspirat din epopeea hindusă Ramayana , informează mediafax.

Filmul intitulat “Adipurush”, lansat la nivel mondial vineri în hindi și alte patru limbi indiene, a fost criticat pentru anumite replici.


Citește și : Polonia ar putea organiza simultan cu alegerile un referendum privind migraţia în UE

Ramayana, povestea centrală a filmului, se concentrează pe încercarea regelui Rama de a-și salva soția răpită, Sita. Deși se crede că Sita s-a născut în districtul nepalez Janakpur, filmul sugerează că ea s-a născut în India, ceea ce a provocat indignare în Kathmandu.

În prealabil, primarul Balendra Shah a avertizat că filmul nu va fi difuzat dacă această parte va fi menținută, iar cenzorii nepalezi au eliminat „dialogurile ofensatoare”. Dar cum filmul a rămas neschimbat în afara Nepalului, Shah a emis o interdicție mai largă în semn de protest.

“Interzicerea doar a acestui film în municipiul Kathmandu, în timp ce este proiectat în alte părți ale țării și în străinătate, va crea o situație înșelătoare”, a scris Shah pe rețelele de socializare duminică.

“Astfel, începând de mâine (luni), proiecția oricărui film indian va fi interzisă în Kathmandu, cu excepția cazului în care acea parte reprobabilă este eliminată din film”.

Distribuitorul filmului în Nepal, Shree Byankatesh Entertainment, a declarat că cinematografele din alte orașe și localități au amânat proiecția filmului “Adipurush” din motive de securitate.

Nakim Uddin, fondatorul QFX Cinemas, cel mai mare lanț de cinematografe din Nepal, a anunțat că va contesta interdicția.

“Anunțul a afectat proiecțiile filmelor indiene în Kathmandu, dar vom merge în instanță împotriva lui”, a declarat Uddin pentru AFP.

Filmul “Adipurush” a generat controverse și în India, inclusiv prin reprezentările zeului maimuță Hanuman.

Scenaristul Manoj Muntashir Shukla și producătorii filmului au declarat că vor modifica unele dialoguri considerate “reprobabile”.

“Am scris peste 4.000 de dialoguri pentru Adipurush, iar emoțiile au fost afectate de doar câteva cinci dintre ele”, a scris Shukla pe Twitter duminică.

Încărcat de efecte speciale, filmul a costat aproximativ 61 de milioane de dolari și a strâns aproape jumătate din această sumă în primele două zile de la lansare.

Nepalul a interzis filmele indiene de mai multe ori în trecut.

Citește și : ONU denunţă ‘asfixierea’ societăţii civile

În 2009, filmul bollywoodian “Chandni Chowk to China” a fost interzis în urma protestelor față de afirmația că Buddha, despre care se crede că s-a născut în Nepal, s-a născut în India.

În 2012, un partid comunist de linie dură a cerut ca cinematografele să nu mai difuzeze filme de la Bollywood pentru a reduce ceea ce ei considerau a fi influența New Delhi în națiunea himalayană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam

Fanilor lui Taylor Swift li s-a interzis să campeze în apropierea locului de desfăşurare a concertului din Amsterdam Administraţia oraşului Amsterdam i-a avertizat pe fanii...

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului

SAGA festival începe vineri. Program, reguli de acces, bilete, harta evenimentului SAGA festiva se va desfăşura de vineri până duminică, la Romaero. Harta festivalului, care...

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație

Pompierii din România vor merge și în această vară în Grecia pentru a combate incendiile de vegetație Grecia își întărește echipele de pompieri în această...

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri

Putin se va întâlni la summitul OSC din Kazahstan cu Xi, Erdogan şi alţi lideri Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri la Astana...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.