Interdicţie de călătorie în SUA pentru un judecător bulgar

Publicat:

SUA au impus interdicţie de călătorie pe teritoriul american unui judecător bulgar acuzat că i-a permis, cu încălcarea procedurilor, unui fost deputat suspectat de spionaj în favoarea Rusiei să părăsească ţara, transmit Reuters şi BTA, scrie agerpres.

Judecătorul Andon Mitalov, din cadrul Curţii penale speciale, i-a permis anul trecut fostului parlamentar Nikolai Malinov să călătorească la Moscova, deşi acesta era eliberat pe cauţiune în aşteptarea procesului în care este inculpat pentru spionaj în favoarea Moscovei.


Citește și : Trump îl primeşte pe Guaido la Casa Albă

Malinov era invitat la Moscova pentru a primi Ordinul Prieteniei din partea preşedintelui rus Vladimir Putin la începutul lui noiembrie 2019.

Nikolai Malinov, în vârstă de 50 de ani, a fost şeful unei grupări pro-Rusia intitulate Mişcarea Naţională Rusofilă. El a fost inculpat pentru spionaj în favoarea Kremlinului, într-un plan care viza îndepărtarea Bulgariei de aliaţii săi occidentali.

Procurorul-şef al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, l-a acuzat pe judecător de încălcarea procedurilor pentru faptul că i-a acordat unui suspect permisiunea să plece din ţară fără a se consulta mai întâi cu procurorii. Ţaţarov a dispus o anchetă a Inspectoratului din cadrul Consiliului Judiciar Suprem în cazul Mitalov.

Într-un comunicat emis miercuri de ambasada SUA la Sofia, secretarul de stat Mike Pompeo îl descrie pe judecător drept ‘corupt’ şi afirmă că acesta este motivul pentru care i se impune interdicţie de călătorie în Statele Unite. Aceeaşi măsură li se aplică soţiei şi fiicei lui Mitalov.

‘În calitatea sa oficială, Mitalov a fost implicat în fapte de corupţie care au subminat statul de drept şi au compromis grav independenţa instituţiilor democratice în Bulgaria’, declară Pompeo în comunicat. Textul nu menţionează acuzaţia de spionaj.

Citește și : Putin pledează pentru ‘relaţii normale’ cu SUA, la ceremonia primirii scrisorii de acreditare a noului ambasador american

Potrivit ambasadei, acesta este primul caz în care Washingtonul aplică o astfel de sancţiune din motive de corupţie în cazul unui cetăţean bulgar.

‘Statele Unite continuă să susţină poporul bulgar în lupta sa împotriva corupţiei. Departamentul de Stat va folosi aceste prerogative pentru a promova tragerea la răspundere a actorilor corupţi în această regiune şi la nivel global’, se mai spune în comunicatul de presă al ambasadei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.