Interpolul se întruneşte în China, într-o perioadă în care Beijingul este în plină ‘vânătoare de vulpi’

Publicat:

Adunarea Generală a Interpol se reuneşte, marţi, la Beijing, într-un moment în care China desfăşoară o campanie intensă de repatriere a escrocilor şi presupuşilor infractori economici din străinătate, acuzaţi uneori ca îi servesc interesele politice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aproximativ 1.000 de înalţi responsabili politici şi din cadrul poliţiilor vor discuta timp de patru zile cu uşile închise despre terorism, crimă organizată şi chiar criminalitate informatică.


Citeşte şi: TERIFIANT! Doi CANIBALI ruşi au fost arestaţi, după ce au UCIS şi MÂNCAT 30 de oameni – VIDEO

Interpolul, care face posibil schimbul de informaţii între poliţiile din 190 de ţări, este un instrument crucial pentru China, într-un moment în care preşedintele Xi Jinping a făcut o prioritate din lupta împotriva corupţiei unor cadre ale regimului.

În acest context, Beijingul a lansat operaţiunea “Vânătoare de vulpi”, care a condus deja la repatrierea a cel puţin 2.500 de cetăţeni suspectaţi de infracţiuni economice.

Deşi organizaţia de poliţie cu sediul la Lyon nu emite mandate de arestare, ea poate publica, la cererea unui stat membru, “notificări roşii”, adică anunţuri de căutare internaţionale.

Cu toate acestea, multe ţări occidentale rămân precaute faţă de o Chină unde justiţia este supusă Partidului comunist (PCC). Însă Franţa a fost de acord să extrădeze anul trecut un cetăţean chinez, o premieră de la aplicarea în 2015 a unui acord bilateral de extrădare, potrivit Beijingului.

Citeşte şi: Nouă escaladare a violențelor în teritoriile ocupate. Trei israelieni ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian – FOTO/VIDEO

De la alegerea la sfârşitul anului 2016 a viceministrului chinez al securităţii publice, Meng Hongwei, ca preşedinte al organizaţiei internaţionale de poliţie, criticile apărătorilor drepturilor omului se acumulează.

Potrivit disidentului Wei Jingcheng, exilat în Statele Unite din 1997, Beijingul utilizează astfel instituţia de poliţie internaţională pentru “repatrierea opozanţilor politici”, temeri considerate “nefondate” săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang.

Totodată, Interpolul reaminteşte articolul 3 din statutul său, potrivit căruia “este interzisă absolut orice intervenţie sau activitate de natură politică, militară, religioasă sau rasială”.

Un alt dosar în dezbaterea adunării generale: candidatura Autorităţii Palestiniene, faţă de care se opune diplomaţia israeliană.

Palestina, în căutarea recunoaşterii de către instituţiile internaţionale, dispune de statut de observator la ONU din 2012 şi s-a alăturat deja Curţii Penale Internaţionale şi UNESCO.

Ea va încerca din nou să se integreze în Interpol după un eşec anul trecut şi va trebui să obţină pentru aceasta o majoritate de două treimi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals

O femeie a rămas fără 12 mii euro, încercând să-și salveze fiica dintr-un accident fals Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost reținut...

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 6 iulie în Istorie 6 iulie este a 187-a zi a calendarului gregorian și a 188-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile zilei de...

Horoscop 6 iulie 2024

Horoscop 6 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii nu vor să aibă de-a face cu rutina. Vor să încerce...

Preşedinta France Televisions, realeasă la conducerea EBU

Preşedinta France Televisions, realeasă la conducerea EBU Preşedinta France Televisions, Delphine Ernotte Cunci, a fost realeasă pentru cel de-al treilea mandat la conducerea Uniunii Europene...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.