X

Interpolul predă pentru prima dată Irakului un ministru corupt

Un fost ministru irakian condamnat pentru corupţie a fost predat joi autorităţilor de la Bagdad de către Interpol, o operaţiune fără precedent în Irak, a anunţat joi o sursă guvernamentală citată de AFP, potrivit agerpres.

‘Fostul ministru al Comerţului Abdel Falah al-Soudani a aterizat la Bagdad după care a fost predat de Interpol’ autorităţilor, a indicat responsabilul citat. ‘Este prima dată când Interpolul dă curs unei cereri guvernamentale de acest nivel’, a adăugat el.

Citeşte şi: Un tren de pasageri A DERAIAT în Italia. Cel puţin trei oameni au murit 

Soudani, plasat pe lista persoanelor căutate de Interpol, a fost arestat la Beirut, în septembrie.

În 2012, acest fost ministru al partidului şiit Daawa, cel al actualului premier Haider al-Abadi, a fost condamnat în contumacie la şapte ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Ministerul Comerţului importă numeroase materii prime alimentare, între care ceai şi zahăr. În timpul mandatului lui Soudani a izbucnit un scandal legat de ceai importat în mod ilegal şi el fost condamnat.

În 2009, el a fost arestat în timp ce încerca să fugă din Irak după concedierea şi inculparea sa. El a fost eliberat pe o cauţiune de 43.000 de dolari în aşteptarea procesului, dar a reuşit să fugă.

Citeşte şi: Comisia Europeană trimite România în faţa Curţii de Justiţie a UE

O lege de amnistiere îi permite totuşi să evite să execute pedeapsa cu închisoarea dacă returnează suma pe care justiţia l-a acuzat că a deturnat-o.

Abadi a indicat într-un comunicat că s-a întâlnit joi la Davos cu Jürgen Stock, secretar general al Interpol, care l-a asigurat de ‘cooperarea Interpolului cu Irakul’, în special în ceea ce priveşte persoanele căutate pentru terorism şi corupţie.

Irakul este, potrivit clasamentelor internaţionale, a zecea ţară cea mai coruptă din lume.

Tags: Abdel Falah al-SoudanibagdadcoruptieDaawaHaider al-AbadiInterpolIrakJürgen Stock
Categorii: Sinteze