Interzicerea poligamiei într-un stat din India nu e primită bine de toate femeile musulmane

Publicat:

Interzicerea poligamiei într-un stat din India nu e primită bine de toate femeile musulmane

Activista Shayara Bano a răsuflat ușurată după promulgarea unei legi care interzice poligamia în micul său stat indian. A fost punctul culminant al unui efort de ani de zile, inclusiv apariția propriului său caz în fața Curții Supreme a națiunii, scrie Reuters.

„Acum pot spune că bătălia mea împotriva vechilor reguli islamice privind căsătoria și divorțul a fost câștigată”, a declarat Bano, o femeie musulmană al cărei soț a ales să aibă două soții și a divorțat de ea pronunțând „talaq” de trei ori, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Austria vrea să renunţe la gazele din Rusia

„Permiterea islamului ca bărbații să aibă două sau mai multe soții în același timp trebuia să ia sfârșit”, a declarat ea pentru Reuters.

Dar Sadaf Jafar nu a aplaudat noua lege, care abolește practici precum poligamia și divorțul instantaneu, chiar dacă a dus propria luptă în instanță împotriva soțului ei pentru că s-a căsătorit cu o altă femeie fără consimțământul ei.

„Poligamia este permisă în Islam în cadrul unor reguli și reglementări stricte, dar este folosită în mod abuziv”, a declarat Jafar, care cere o pensie alimentară pentru a-și întreține cei doi copii. Ea spune că nu s-a consultat cu savanții islamici, deoarece spera că instanțele indiene vor face dreptate.

Adoptarea Codului civil uniform în statul Uttarakhand a deschis o prăpastie între femeile din cea mai mare minoritate religioasă din India, chiar și în rândul unora ale căror vieți au fost date peste cap atunci când soții lor au încheiat căsătorii multiple.

Unele, precum activista Bano, în vârstă de 49 de ani, sărbătoresc noile prevederi ca pe o afirmare mult așteptată a legii seculare asupra hotărârilor paralele ale sharia în materie de căsătorie, divorț, moștenire, adopție și succesiune. Pentru alții, precum Jafar, politicieni musulmani și învățați islamici, este o manevră nedorită a partidului naționalist hindus al premierului Narendra Modi.

Citește și: Igor Grosu: „nu vad o necesitate ca noi să apelăm la gazul rusesc”

Se așteaptă ca adoptarea codului în Uttarakhand să deschidă calea pentru ca și alte state conduse de Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi să urmeze exemplul, în ciuda opoziției furioase a unor lideri ai celor 200 de milioane de musulmani care fac din India a treia țară musulmană ca mărime din lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții Premierul Dorin Recean a dezmințit falsurile răspândite ,,tot mai...

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii ‘Interesul Național’

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii 'Interesul Național' Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM...

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța

Petrocub a reușit să câștige cu 5 la 1 în amicalul jucat cu Farul Constanța Petrocub continuă pregătirea pentru preliminariile Ligii Campionilor. În ultimul joc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.