Între 20.000 şi 30.000 de combatanţi ai Statului Islamic se află încă în Siria şi Irak (raport ONU)

Publicat:

Între 20.000 şi 30.000 de combatanţi ai organizaţiei Statul Islamic (SI) sunt încă prezenţi în Irak şi în Siria în pofida înfrângerilor militare şi a reculului grupării jihadiste în regiune, potrivit unui raport dat publicităţii luni, relatează AFP, otrivit agerpres.

Printre aceşti membri ai SI, care sunt repartizaţi în proporţie aproximativ egale între Irak şi Siria, “rămâne o parte importantă de mii de combatanţi terorişti străini”, precizează documentul, redactat de observatori ai ONU.


Citește și : Trump ripostează la criticile fostei sale consiliere: „Era rea, dar nu deşteaptă”

Potrivit aceleiaşi surse, între 3.000 şi 4.000 de combatanţi ai SI se află încă în Libia, în timp ce principalii responsabili ai organizaţiei jihadiste operează acum din Afganistan.

Statul Islamic a pierdut controlul majorităţii “califatului” său autoproclamat, în special după ce a fost alungat în 2017 din Mosul şi Raqa, cele două bastioane ale grupării jihadiste sunite în Irak şi Siria.

SI este totuşi “în continuare capabil să comită atacuri pe teritoriul sirian. El nu mai controlează teritoriu în Irak, dar rămâne activ datorită unor celule adormite”, în special a unor agenţi ascunşi în deşert, precizează raportul.

Unele state membre şi-au exprimat îngrijorarea privind posibilitatea de a vedea apărând celule ale SI în tabăra de refugiaţi de la Rokbane, situată în zona controlată de SUA în sudul Siriei, şi unde trăiesc familii ale combatanţilor.

Citește și : Human Rights Watch cere Egiptului să se facă dreptate victimelor unui atac din 2013

În ceea ce-i priveşte pe jihadiştii care părăsesc teritoriul controlat de SI, numărul “rămâne mai scăzut decât se anticipa”. Însă dintre ei “mulţi au plecat în Afganistan”, observă raportul.

Fluxul de combatanţi străini care se alături SI “a secat, ca să spunem aşa”, notează autorii raportului. În ceea ce priveşte forţele prezente în Yemen, SI nu dispune decât de mai puţin de 500 de oameni, faţă de peste 6.000 de membri ai celeilalte grupări jihadiste majore, Al-Qaida.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.