Între Israel și Arabia Saudită, mirajul normalizării

Publicat:

Între Israel și Arabia Saudită, mirajul normalizării

Statele Unite mizează pe apropierea dintre cele două puteri regionale pentru rezolvarea pașnică a chestiunii palestiniene, deși războiul a înăsprit pozițiile opiniilor și cancelariilor din Orientul Mijlociu

Ideea unui acord regional major pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza și a preveni o conflagrație în Orientul Mijlociu reapar. Cu un aer de déjà vu, normalizarea dintre Arabia Saudită și Israel este agitată în schimbul creării unui stat palestinian. Normalizarea se referă atât la inițiativa de pace arabă a regelui Abdullah din 2002, cât și la planul prințului moștenitor Fahd din 1981, scrie LE MONDE, potrivit stiripesurse.ro.

Înainte ca războiul dintre statul evreu și Hamas să risipească, pe 7 octombrie 2023, iluzia unui Orient Mijlociu pe punctul de a reveni la stabilitate, consilierii președintelui american Joe Biden au promis că vor realiza acest tur de forță la timp pentru lansarea campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.


Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu antreprenorii din Fălești – Stiripesurse.md

Într-un flashback ciudat, formula a fost adusă înapoi liderilor arabi de către emisarii americani ca o soluție miracol. Fără nicio autocritică, de parcă nu s-ar fi învățat nicio lecție din cele trei luni de război brutal care a întărit pozițiile în regiune.

Între Israel și Arabia Saudită, mirajul normalizării

Normalizarea israelo-saudită este astfel făcută o prioritate în planul controversat al consilierului președintelui american pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, care s-a scurs presei americane. Bărbatul, căruia i se atribuie faptul că l-a convins pe Joe Biden să reia legătura cu prințul moștenitor saudit Mohammed Ben Salman, cunoscut sub numele de „MBS”, în vara anului 2022, și să continue proiectul de normalizare inițiat în 2020 de Emiratele Arabe Unite și Bahrain de către predecesorul său, Donald Trump, a propus stabilizarea Gazei în nouăzeci de zile.

 Alfa și Omega

La forumul de la Davos din 17 ianuarie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan nu a manifestat același optimism. Cu toate acestea, în viziunea „perioadei de după” războiul din Gaza pe care a schițat-o, normalizarea dintre Israel și Arabia Saudită pare să fie, de asemenea, alfa și omega unei soluții. „Urmăm în mod activ o cale spre standardizare și integrare cu partenerii noștri regionali. Un viitor în care Gaza nu va mai fi folosită niciodată ca platformă pentru terorism, în care arabii și israelienii pot trăi în pace, în care palestinienii vor avea propriul lor stat și în care securitatea Israelului va fi asigurată”, a spus oficialul american.

Acest tablou idilic lipsește însă din propunerile concrete pe calea realizării acestui orizont de pace și securitate. Turneul desfășurat la începutul lunii ianuarie în zece țări din regiune de către secretarul de stat american, Antony Blinken, nu a oferit începutul unei soluții.

Descris drept „un fiasco” de către diplomați, turneul a fost dominat de catastrofa umanitară din Fâșia Gaza și de escaladarea cauzată în Marea Roșie de atacurile rebelilor yemeniți împotriva navelor maritime care foloseau strâmtoarea Bab Al-Mandab în direcția Canalului Suez. La Washington predomină sentimentul că președintele Biden se mulțumește cu un serviciu minim până la alegerile prezidențiale din noiembrie. El vrea să pună capăt haosului provocat de operațiunea militară israeliană din Fâșia Gaza și să obțină angajamentul petromonarhiilor din Golf că vor duce mâna la buzunar pentru răspunsul umanitar.

Între Israel și Arabia Saudită, mirajul normalizării

În chestiunea „ziua de după”, liderii arabi continuă să condiționeze deschiderea negocierilor concrete de încetarea focului în enclava palestiniană.

Realitatea crudă a războiului, care a făcut deja peste douăzeci și cinci de mii de victime în Fâșia Gaza, și tot mai multele reacții arabe împotriva Israelului și a Statelor Unite, forțează mâna guvernelor din regiune, chiar și a celor care, în culise, cer eliminarea Hamas.

Acesta este mai ales cazul Arabiei Saudite, unde, potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul anului 2023 de Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat, 96% dintre cei intervievați au fost în favoarea întreruperilor „oricăror negocieri diplomatice, politice, economice și de altă natură cu Israelul” de către țările arabe, pentru a protesta împotriva acțiunii sale militare în Fâșia Gaza. Deși ultra-represiv, regimul saudit nu poate ignora acest sentiment dominant în rândul populației sale.

Liderii saudiți sunt îndemnați să fie precauți, în ciuda declarațiilor lor repetate de la întâlnirea dintre Antony Blinken și „MBS” de la Al-Ula din 8 ianuarie, potrivit cărora normalizarea cu Israelul rămâne pe masă în cadrul unui acord cuprinzător pentru rezolvarea conflictului palestinian.

 Frica de represaliile houthi

„MBS este dornic să nu enerveze America, știind în același timp că acest acord este imposibil. Din punct de vedere tactic, continuă să-i facă pe oameni să creadă că nu este îngropat în întregime”, analizează Fatiha Dazi-Héni, specialist în Peninsula Arabică și Golful Persic la Institutul de Cercetare Strategică al Școlii Militare (Irsem). Coroana saudită este paralizată de ideea că rebelii houthi ar putea lansa represalii pe teritoriul său, ca răspuns la loviturile efectuate împotriva lor de Londra și Washington.

Între Israel și Arabia Saudită, mirajul normalizării

O escaladare riscă să îngroape ambiția tânărului suveran de a atrage investitori și turiști străini, ca parte a planului său de modernizare a regatului, „Viziunea 2030”. Și în timp ce China nu pare să vrea să se implice în securitatea maritimă din Marea Roșie, singura pârghie a Riadului este la Washington.

Pentru „MBS”, ordinea priorităților nu s-a schimbat: soluționarea chestiunii palestiniene este o condiție prealabilă pentru normalizarea relațiilor cu Israelul. „Există un dezacord cu americanii în ordinea priorităților”, spune expertul saudit Aziz Alghashian. Cu toate acestea, paradigma americană se schimbă. Acum le este clar că Israelul, nu palestinienii, este cel care stă în calea unei soluții de pace. Administrația Biden are pârghiile pentru a-l forța pe Benjamin Netanyahu să se angajeze în crearea unui stat palestinian, dar nu vrea să le folosească, pentru că ar fi costisitor la mijlocul unui an electoral”.

Premierul israelian nu este pregătit să-și ușureze sarcina. Pe 18 ianuarie, domnul Netanyahu a afirmat că atâta timp cât va fi la putere, nu va apărea un stat palestinian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O familie de medici acuză alți medici de malpraxis

O familie de medici acuză alți medici de malpraxis Teodor Corcodel, fiul Elenei Stadnic-Corcodel și al lui Marin Corcodel, ar fi avut vârsta de trei...

VIDEO/ Halterofilul Marin Robu cere dreptate, după ce a fost lipsit de medalie la JO: „A fost evidentă încălcarea adversarului, dar juriul a decis...

VIDEO/ Halterofilul Marin Robu cere dreptate, după ce a fost lipsit de medalie la JO: „A fost evidentă încălcarea adversarului, dar juriul a decis...

A fost atât de aproape: Un american a dat cu piciorul medaliei de aur la săritura în înălţime

A fost atât de aproape: Un american a dat cu piciorul medaliei de aur la săritura în înălţime Statele Unite, aflate într-o luptă acerbă cu...

Serviciul Fiscal de Stat anunță concurs de comercializare a bunurilor confiscate

Serviciul Fiscal de Stat anunță concurs de comercializare a bunurilor confiscate Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță desfășurarea concursului de comercializare a bunurilor confiscate pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.