X

Întrebat despre negrii ucişi de poliţie, Trump vorbeşte de numărul mare al albilor omorâţi

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a răspuns la o întrebare de ce americanii de culoare sunt încă omorâţi de poliţie făcând referire la numărul tot mai mare de albi ucişi de forţele de ordine, într-un interviu la CBS News publicat marţi şi citat miercuri de DPA, potrivit agerpres.

“Ce întrebare teribilă să pui”‘, a declarat Trump, adăugând că “tot aşa este cu albii. Tot mai mulţi albi, apropo. Mult mai mulţi albi”.

Citeşte şi: Accident feroviar în Cehia! Sunt zeci de răniţi!

Studiile arată că un număr disproporţionat de negri sunt ucişi de poliţie în comparaţie cu albii, care reprezintă o pondere mult mai mare a populaţiei SUA.

Nu există statistici oficiale la nivel naţional privind decesele în mâinile poliţiei din Statele Unite, dar o analiză Washington Post a indicat că, în termeni absoluţi, numărul de albi ucişi de poliţie este într-adevăr mai mare, notează agenţia DPA.

Din cele 5.400 de persoane împuşcate mortal de poliţie în 2015, negrii au reprezentat 23% dintre cei ucişi, în ciuda faptului că reprezintă doar 13% din populaţie.

În schimb, 45% au fost albi, în timp ce albii reprezintă 60% din populaţie.

Potrivit unui studiu al Universităţii Harvard publicat în iunie, americanii de culoare au de trei ori mai multe şanse să fie ucişi de poliţie.

Citeşte şi: RECORD de morţi de coronavirus în Florida

În ultimele săptămâni, Trump şi-a escaladat retorica împotriva mişcării “Black Lives Matter” (Vieţile negrilor contează), care a primit un sprijin fără precedent în urma uciderii lui George Floyd, un negru neînarmat ce a murit în custodia poliţiei din Minnesota.

Preşedintele american a fost acuzat că nu a adoptat nicio poziţie clară împotriva rasismului sistematic şi brutalităţii poliţiei. El s-a concentrat în primul rând asupra violenţei pe marginea demonstraţiilor paşnice.

Tags: AlbiBlack Lives MatterDonald TrumpnegripolitieSUA
Categorii: Știrile zilei