X

Învățământul artistic ar putea fi integrat în sistemul general de educație

Învățământul artistic ar putea fi integrat în sistemul general de educație

Parlamentul Republicii Moldova propune modificări esențiale la Codul Educației pentru a integra învățământul artistic în sistemul general de educație. Proiectul de lege a fost votat astăzi, în prima lectură, de 68 de deputați, transmite MOLDPRES.

Scopul principal al modificărilor propuse este de a crea un cadru educațional care să reflecte mai bine necesitățile și specificul învățământului artistic. Proiectul de lege introduce două categorii distincte de învățământ artistic: învățământ artistic academic specializat și învățământ artistic academic complementar. Potrivit inițiativei legislative, se propune stabilirea educației formale cu atribuirea certificatelor de competență profesională absolvenților care promovează examenele de absolvire, pentru școlile de muzică, artă și artă plastică – ciclul I, pentru liceele de muzică, arte plastice, sport, liceu teoretic cu profil ș.a. – ciclul I și II.

Citește și: Evenimentele Zilei de 14 septembrie în Istorie

Totodată, în cadrul Ministerului Educației și Cercetării vor fi create structuri necesare pentru gestionarea proceselor educaționale specifice învățământului artistic, dar și pentru comunicarea interinstituțională eficientă, incluzând și comunitatea academică în elaborarea regulamentului și metodologiei din domeniu.

De menționat că integrarea învățământului artistic în sistemul general de educație prin implicarea autorităților centrale va asigura accesul copiilor și tinerilor la studii de calitate, cu competențe certificate conform nivelului absolvit. Modificările propuse vor răspunde nevoilor specifice ale acestui domeniu, astfel, va fi creat un cadru legislativ pentru dezvoltarea performanței artistice la nivel regional și național.

Documentul a fost elaborat de către deputații PAS, Marcela Nistor și Vitali Gavrouc, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării,  experți notorii din domeniul învățământului artistic. Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Tags: educatieÎnvățământul artisticParlamentul Republicii Moldova
Social