X

Inventatorul rachetelor Kalibr a murit la vârsta de 85 de ani

Rusul Pavel Kamnev, creatorul sistemelor de rachetă de croazieră Kalibr, folosite pe scară largă în campaniile militare ale Moscovei în Siria şi Ucraina, a murit luni la vârsta de 85 de ani, a informat serviciul de presă al consorţiului rus Almaz-Antei, citat de EFE, potrivit agerpres.

Rachetele Kalibr se remarcă prin raza lungă de acţiune şi pentru faptul că pot fi amplasate atât pe nave, cât şi pe submarine.

Citeşte şi: Sârbii bosniaci sunt gata să îşi apere libertatea, afirmă liderul lor, Milorad Dodik – Black News

Kamnev ”a fost unul dintre pilonii complexului militar industrial naţional şi om de ştiinţă specializat în fabricarea rachetelor. El a participat activ la dezvoltarea a numeroase sisteme de rachete, a preluat conducerea tehnico-ştiinţifică a celor mai importante proiecte pentru crearea şi modernizarea a zeci de tipuri de rachete de diverse clase”, a afirmat Almaz-Antei într-un comunicat de presă.

În particular, rachetele de croazieră Kalibr au fost folosite în invazia militară rusă din Ucraina, în special pentru distrugerea obiectivelor militare şi a infrastructurii civile a ţării, notează EFE.

Potrivit consorţiului Almaz-Antei, rachetele create de Kamnev au intrat în arsenalele ”armatei terestre, navale, aeriene, în sistemele de apărare antirachete şi antiaeriene ale ţării”.

Citeşte şi: UE are nevoie de noi modalităţi pentru a sprijini firmele în tranziţia energetică – Black News

Kamnev s-a născut la 14 noiembrie 1937 în Mahaşkala, oraş la malul Mării Caspice şi capitala republicii Daghestan, din Caucazul de Nord, situată la sud de Rusia, şi a absolvit prestigiosul Institut de Aviaţie din Moscova.

În aprilie 2017, Kamnev a ocupat funcţia de director ştiinţific al consorţiului Almaz-Antei, unde a muncit ”până în ultima zi a vieţii”, potrivit comunicatului.

Tags: Almaz-AnteiDaghestanKalibrMahaşkalaPavel Kamnevrusia
Categorii: Știrile zilei