X

Investiții de 9,5 milioane de euro din partea UE pentru creșterea rezilienței și dezvoltarea localităților din Republica Moldova

Investiții de 9,5 milioane de euro din partea UE pentru creșterea rezilienței și dezvoltarea localităților din Republica Moldova

Republica Moldova va beneficia de un sprijin financiar semnificativ din partea Uniunii Europene (UE), în valoare de 9,5 milioane de euro, pentru a-și consolida securitatea națională și pentru a sprijini procesul de integrare europeană. Proiectul „EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice”, lansat astăzi la Chișinău, vizează crearea unui mediu mai sigur prin consolidarea capacităților instituțiilor statului și gestionarea eficientă a situațiilor de urgență.

Potrivit comunicatului emis de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul proiectului „EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice”, cinci localități din țară vor fi selectate pentru a implementa conceptul de „Sat Inteligent”, fiecare primind un buget de 80.000 de euro pentru proiecte inovatoare. În aceste sate se vor realiza investiții în parcuri fotovoltaice, cu un buget de până la 190.000 de euro per localitate.

De asemenea, cinci orașe vor beneficia de finanțare în valoare de câte 200.000 de euro pentru proiecte de revitalizare urbană, menite să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor. În același timp, 12 întreprinderi municipale vor fi dotate cu tehnică de intervenție specializată, panouri solare și alte tehnologii de energie alternativă. „Aceste măsuri au drept scop sporirea capacităților partenerilor locali și creșterea rezilienței comunităților locale prin implementarea proiectelor de Revitalizare Urbană și investiții în infrastructura care vor contribui la ridicarea nivelului de trai al populației urbane din zonele defavorizate”, se arată în comunicatul sursei citate.

Citește și: Banca Mondială acordă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari

Peter Wagner, Șeful Serviciului Instrumente de Politică Externă (FPI), a declarat că Republica Moldova face progrese semnificative în îmbunătățirea rezilienței și securității cetățenilor săi.

Proiectul nostru este conceput pentru a stimula aceste eforturi prin investiții în protecția civilă, infrastructură și dezvoltare rurală. Ne propunem să răspundem nevoilor atât ale comunităților urbane, cât și ale celor rurale, sporind capacitatea de a face față situațiilor de urgență și stimulând coeziunea socială și creșterea economică,” a afirmat Wagner.

Nicolae Soloviov, managerul proiectului „EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice,” a declarat că inițiativa reprezintă un angajament solid de sprijin pentru Republica Moldova.

Proiectul nostru vizează consolidarea atât a infrastructurii centrale, cât și a rezilienței comunităților locale. Abordarea noastră integrată, care include dezvoltarea capacităților, investiții în infrastructură și finanțare directă, va avea un impact durabil și va întări reziliența la nivel central și local,” a afirmat Soloviov. El a adăugat că prin implementarea cu succes a proiectului, Moldova va fi mai bine pregătită să facă față provocărilor și să-și continue parcursul european.

Totodată, UE anunță că va oferi suport pentru dotarea instituțiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne cu echipamente de protecție și utilaje necesare pentru asigurarea securității și reacției rapide în situații critice. Astfel până în noiembrie, 2025, urmează a fi construite zece posturi de pompieri voluntari noi și vor fi reconstruite și dotate cu echipamente moderne alte zece posturi existente.

În context, ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a declarat că aceste investiții vor ajuta Republica Moldova să identifice și să contracareze amenințările de securitate.

Stațiile comunitare de pompieri voluntari sunt esențiale pentru a spori siguranța și reziliența localităților din Republica Moldova. Acestea vor juca un rol crucial în intervențiile de urgență, asigurând un răspuns rapid și eficient în caz de incendii sau alte situații critice”, a menționat Efros.

De menționat că proiectul are o durată de 18 luni și implică colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile sale subordonate, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tags: creșterea rezilienței și dezvoltarea localitățilormilioane de eurorepublica moldova
Social