X

Investițiile în centralele electrice fotovoltaice și cele eoliene au înregistrat o creștere record

Investițiile în centralele electrice fotovoltaice și cele eoliene au înregistrat o creștere  record

Cantitatea totală de energie electrică generată în anul 2023 de instalațiile care utilizează surse de energie regenerabilă și beneficiază de schemă de sprijin sau comercializează energia electrică la prețuri negociate a constituit 282,8 mil. kWh, înregistrându-se o creștere de circa 44,1 % față de anul 2022.

Citește și: S-au bucurat de banii lui Șor și s-ar fi pomenit cu credite în Rusia

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în anul 2023, capacitatea instalațiilor fotovoltaice s-a majorat de 2,8 ori comparativ cu anul 2022. Acest fapt datorându-se mecanismului de „contorizare netă”, precum și schemei de sprijin „tarif fix”.

„Astfel, în ultimii ani consumatorii finali au manifestat un interes sporit față de mecanismul de „contorizare netă”. Acest mecanism permite deținătorilor de centrale electrice să livreze surplusul de energie electrică în rețea, ulterior acest surplus de energie fiind valorificat în perioade în care consumul de energie electrică depășește generarea. Acest mecanism va fi aplicabil până la 31 decembrie 2027”, menționează specialiștii ANRE.

Numărul consumatorilor finali care au beneficiat de mecanismul „contorizării nete” în anul 2023 a crescut de 2,4 ori comparativ cu anul precedent, ajungând la 5 055 beneficiari.

Din cantitatea totală de energie electrică generată din sursele de energie regenerabilă, 67,6 % este constituită din energia electrică generată de instalațiile eoliene, 27,5 % de instalațiile fotovoltaice și 4,9 % energia electrică generată din biogaz.

Tags: Agenția Națională pentru Reglementare în Energeticăcentralele electrice fotovoltaiceenergie verde
Știrile zilei