Investiţiile şi calitatea îngrijirilor din domeniul sănătăţii mintale trebuie sporite ‘de urgenţă’, avertizează OCDE

Publicat:

”Investiţiile şi calitatea îngrijirilor” din domeniul sănătăţii mintale trebuie sporite ”de urgenţă”, a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat marţi, care subliniază importanţa costurilor sociale şi economice asociate tulburărilor psihice, precum şi creşterea semnificativă a problemelor de sănătate mintală odată cu criza COVID-19, informează AFP, potrivit agerpres.  

”Ţările trebuie să furnizeze un sprijin adecvat persoanelor afectate sporind de urgenţă investiţiile şi calitatea îngrijirilor în scopul reducerii costurilor sociale şi economice ridicate asociate problemelor psihice”, a precizat OCDE într-un comunicat.


Citește și: Jens Stoltenberg: Apropierea dintre Rusia şi China creează ‘noi pericole’ pentru NATO

”Serviciile psihiatrice au fost timp îndelungat neglijate şi subfinanţate, iar nevoile de îngrijiri care nu şi-au găsit rezolvare rămân ridicate în ţările OCDE”, potrivit documentului.

Or nevoile sunt semnificative: potrivit unei estimări realizate înaintea crizei sanitare, o persoană din două a suferit deja de probleme psihice pe parcursul vieţii, iar una din cinci este afectată în orice moment. Pandemia de COVID-19 a determinat o creştere puternică a problemelor se sănătate mintală, în special în rândul tinerilor, a persoanelor fără loc de muncă şi a celor care au o situaţie financiară precară, potrivit organizaţiei.

Potrivit raportului, costurile economice asociate afecţiunilor mintale reprezintă peste 4,2% din PIB-ul ţărilor membre OCDE. Dacă o parte derivă direct din tratamente, peste o treime este asociată unor rate de ocupare a forţei de muncă mai slabe şi a unei pierderi a productivităţii.

”Aceste costuri ar putea fi însă evitate, cel puţin parţial”, subliniază autorii. În special prin ameliorarea profilaxiei, abordarea terapeutică, un acces mai bun la educaţie şi pe piaţa muncii.

Potrivit raportului, 67% dintre persoanele care doresc să beneficieze de îngrijiri din domeniul sănătăţii mintale au declarat că au avut dificultăţi în a le obţine. ”În unsprezece ţări din cadrul OCDE, un psiholog deserveşte cel puţin 10.000 de locuitori”, arată autorii.

Citește și: Vietnamul cere bani de la populaţie pentru achiziţionarea de vaccinuri anti-covid

O tulburare psihică este asociată totodată şi cu un nivel de educaţie şi de încadrare în câmpul muncii mai slabe, precum şi cu dificultăţi pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. Autorii menţionează totodată şi o speranţă de viaţă a persoanelor care se confruntă cu grave probleme de sănătate mintală cu mult inferioară în comparaţie cu media populaţiei.

Mandatată în 2017 de miniştrii Sănătăţii statelor membre OCDE, organizaţia menţionează în raportul său că această ”evaluare globală rămâne limitată din cauza penuriei de date disponibile”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.