Investitorii ar putea ieşi din firmele producătoare de bunuri de consum din cauza legii UE privind defrişările

Publicat:

Pe măsură ce se prefigurează o nou lege în UE pentru a elimina defrişările din lanţurile de aprovizionare, mai mulţi investitori au declarat pentru Reuters că sunt îngrijoraţi cu privire la expunerea lor faţă de acest subiect, iar unii dintre ei ar putea ieşi din firmele care produc bunuri de consum şi au lanţuri de aprovizionare “riscante”, transmite agerpres.

În luna decembrie 2022, Comisia Europeană a anunţat o nouă regulă pentru a împiedica firmele să vândă pe piaţa comunitară cafea, carne de vită, soia, cauciuc, ulei de palmier şi alte materii prime care au legătură cu defrişările. Companiile trebuie să dovedească că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la defrişarea pădurilor, în caz contrar putând fi amendate cu 4% din cifra lor de afaceri dintr-un stat membru UE.


Citeşte şi: Ambasadorul României în Kenya, rechemat la Bucureşti după ce ar fi spus că africanii sunt ‘maimuțe’ – Black News

Managerul german de fonduri Union Investment, unul dintre investitorii importanţi de la Unilever şi Reckitt, a trimis anul trecut o scrisoare către 56 de producători de bunuri de consum să ofere mai multe informaţii cu privire la defrişări în lanţurile lor de aprovizionare.

“Amenzile pot fi un risc pentru performanţa acestor companii pe bursă”, spune Henrik Pontzen, responsabil pentru ESG la Union Investment, care are sub administrare active cu o valoare de 424 miliarde de euro şi pachete de acţiuni la producătorii de bunuri de consum Nestle, Pepsico, Danone, Beyond Meat şi L’Oreal.

Un document intern al Union Investment, consultat de Reuters, arată că fondul a primit doar 30 de răspunsuri la solicitarea sa. Dintre acestea, doar 14 companii au spus că au obiective privind zero defrişări.

“Pentru un investitor important, asta este foarte neobişnuit. În mod normal, primim un răspuns de la orice companie căreia îi trimitem o scrisoare. Poate că motivul pentru care nu au răspuns este că nu au nimic de spus”, a apreciat Henrik Pontzen. Union Investment “va exclude companiile atunci când toate opţiunile noastră au fost epuizate”, a spus Pontzen.

Acesta nu este singurul caz de frustrare cu privire la lipsa de angajament a companiilor.

Opt mari investitori instituţionali, Schroders, Janus Henderson, NBIM, Union Investment, KLP, Aviva, Fidelity International şi Ninety One, au dezvăluit pentru Reuters că discută cu producătorii de bunuri de consum cu privire la acest subiect, iar trei dintre ei au spus că vor identifica acţiunile la care ar putea renunţa.

Legislaţia privind defrişările este aşteptată să fie implementată de la finele lui 2024 pentru “marii operatori”. Deşi producători de bunuri de consum au o expunere deosebită, alte sectoare care importă bunuri asociate cu defrişările, inclusiv casele de materii prime şi companiile industriale, vor fi şi ele sub lupă.

“Aceste companii trebuie să fie extrem de curate, având în vedere că există amenzi atât de mari”, spune Jonathan Toub, manager de portofoliu la Aviva, care investeşte peste 223 de miliarde de lire sterline (278 de miliarde de dolari) şi are participaţii la companii precum P&G, Unilever, Nestle şi Reckitt.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafaţă mai mare decât UE, au fost pierdute din cauza defrişărilor între 1990 şi 2020. Consumul UE a reprezentat aproximativ 10% din defrişările globale, potrivit Parlamentului European. Uleiul de palmier şi soia au fost responsabile pentru mai mult de două treimi din total.

Citeşte şi: Moldova, în capcana unui conflict înghețat și cu războiul la ușă – Black News

Noile reguli vor cere companiilor să obţină certificate electronice de due diligence de la ofiţerii vamali care să arate că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la defrişarea pădurilor.

Producătorii de bunuri de consum mizează pe tehnologie, precum sateliţi şi inteligenţă artificială, pentru a ajuta la eradicarea defrişărilor din lanţurile lor de aprovizionare. Însă aceste eforturi nu îi liniştesc pe toţi investitorii. “Dacă lucrurile nu se schimbă am putea exclude companiile. Regulile UE fac din defrişări un risc financiar precum şi un risc de mediu”, spune Arild Skedsmo, analist la KLP, cel mai mare fond de pensii din Norvegia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă

A început perioada de coșmar pentru cei alergici la ambrozie. În Chișinău sunt zone întregi pline de această plantă A început o perioadă sufocantă pentru...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă

Incendiile se răspîndesc în California, în toiul unui val de caniculă Pompierii din California luptau împotriva mai multor incendii, în toiul unui val de căldură,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.