X

Învins în alegerile europarlamentare, Macron pregăteşte cu atenţie summitul cu liderii europeni

Pentru a pregăti summitul european de marţi seara, preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni de luni cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern, începând cu spaniolul Pedro Sanchez, pe care îl va primi luni la un dineu, a anunţat Palatul Elysée, la o zi după alegerile europarlamentare, informează AFP, potrivit agerpres.

De asemenea, preşedintele francez va dejuna cu mai mulţi şefi de stat şi de guvern marţi, la Bruxelles, se va întâlni cu premierii ţărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), apoi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de dineul informal al celor 28 care va începe marţi la orele 16:00 GMT.

Citeşte şi: Jeremy Corbyn vrea alegeri generale sau un nou referendum pentru Brexit

În ultimele zile, Emmanuel Macron l-a primit pe premierul olandez Mark Rutte şi pe şeful guvernului portughez Antonio Costa şi a discutat la telefon, duminică seara, cu cancelarul federal german Angela Merkel.

În timpul summitului informal de marţi seara vor începe discuţiile între şefii de stat şi de guvern din ţările UE pentru alegerea noilor şefi ai instituţiilor europene, după scrutinul europarlamentar de duminică ce a dus la un avans al partidelor populiste şi la un regres al tradiţionalului “duopol” format de socialişti şi conservatori care făcea până acum legea în Parlamentul European.

Citeşte şi: Manuel Valls a pierdut alegerile pentru primăria Barcelonei

Partidul lui Macron, La Republique en Marche (LREM), s-a clasat în Franţa pe locul doi, după Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, diferenţa dintre cele două formaţiuni fiind însă sub un punct procentual, preşedintele francez apreciind că trebuie să constituie un arc progresist între liderii proeuropeni.

El speră de asemenea să creeze în Parlamentul European, în jurul LREM, o forţă centristă care să fie capabilă să fie noul arbitru al dezbaterilor, forţă formată din partidele naţionale ce constituie actualul grup liberal-democrat ALDE sau veniţi din alte formaţiuni. 

Tags: Adunarea Naţională (RNAngela MerkelAntonio CostaDonald TuskEmmanuel MacronGrupul de la Visegrad (CehiaLa Republique en Marche (LREM)Marine Le PenMark RuttePalatul ElyseeParlamentul European (PE)Pedro SanchezPoloniaSlovaciaUngaria
Categorii: Diaspora