Iohannis: Distincția dintre limba română și moldovenească va fi rezolvată

Publicat:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a discutat, marţi, 10 octombrie, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina.

Cei doi au semnat o declarație politică prin care ambii șefi de stat își asumă începerea dialogului pentru ridicarea relațiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

„În plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetățenilor români și ucraineni. Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluții, inclusiv pe dosarele sensibile. Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă”, a spus Iohannis.

Cei doi șefi de stat au susținut declarații de presă după ce au semnat o declarație politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

În document, cei doi președinți au reafirmat hotărârea reciprocă de a consolida cooperarea practică dintre România și Ucraina în toate domeniile de interes comun. Ei au subliniat că prima sesiune comună a Guvernului României și a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, în octombrie 2023, la Kiev, ar trebui să dea un nou impuls în promovarea acestei cooperări.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Cei doi lideri remarcă importanța unei cooperări efective care să vizeze asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale ucrainene din România și ale persoanelor aparținând minorității naționale române din Ucraina, inclusiv prin dezvoltarea cadrului juridic bilateral, bazat pe principiul nivelului echivalent de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și ale persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, ținând cont de obligațiile și standardele internaționale.

Declarația a însărcinat guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și limba „moldovenească”, cu respectarea tuturor aspectelor juridice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a dublat numărul cererilor electronice de acces în zona de frontieră

S-a dublat numărul cererilor electronice de acces în zona de frontieră În prima jumătate a anului 2024, s-a dublat numărul cererilor electronice de acces în...

VIDEO – Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Nepal! Pilotul este singurul supravieţuitor

Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Nepal! Pilotul este singurul supravieţuitor Cel puţin 18 persoane au murit miercuri într-un accident de avion în capitala...

Noi prevederi de funcționare a muzeelor din  Moldova, aprobate de Guvern 

Noi prevederi de funcționare a muzeelor din Moldova, aprobate de Guvern  Muzeele din țara noastră vor funcționa în baza unor noi prevederi, aprobate astăzi de...

Mai multe persoane sunt cercetate penal după percheziţiile efectuate la mai multe şcoli auto

Mai multe persoane sunt cercetate penal după percheziţiile efectuate la mai multe şcoli auto Ofițerii CNA au desfășurat percheziții la mai multe școli auto din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.