X

Iordania aranjează un schimb de prizonieri din Yemen

Iordania a fost de acord marți cu cererea ONU de a găzdui o întâlnire între guvernul yemenit și gruparea Hutti pentru a discuta despre o înțelegere privind eliberarea deținuților care ar permite reunirea a mii de familii, se arată intr-o declarație a Ministerului de Externe, relatează Reuters, potrivit mediafax.

În declarația nu se spune când va avea loc întâlnirea.

Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Reuniunea urmează să fie formată dintr-un comitet de urmărire instituit pentru a discuta punerea în aplicare a acordului convenit în cadrul discuțiilor de pace ale ONU, care au avut loc luna trecută în Suedia între mișcarea Hutti, sprijinită de Iran și guvernul yemenit susținut de Arabia Saudită.

Acordul de eliberare a deținuților a fost, în același timp, o parte a măsurilor de consolidare a încrederii care includeau un plan de retragere din orașul portuar Hodeidah, o linie de salvare pentru milioane de persoane care se confrunta cu foametea, și o pun sub controlul unei entități intermediare.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Cele două părți au făcut schimb de listele a aproximativ 15.000 de prizonieri pentru o schimbare convenită la începutul negocierilor în Suedia, iar delegații au declarat că vor fi difuzate prin aeroportul Sanaa din nordul Yemenului și aeroportul Sayun din sudul statului.

Procesul va fi supravegheat de Organizația Națiunilor Unite și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC). Operațiunea va necesita o coaliție militară condusă de Saudi pentru a garanta că spațiul aerian este sigur pentru zboruri, a informat ICRC.

Tags: aeroportul SayunArabia sauditaComitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC)HodeidahhuttiiordaniaONUsanaaYemen
Categorii: Sinteze