X

Iordania cere eliberarea a 30 de cetăţeni ai săi deţinuţi în Siria

Iordania a cerut joi eliberarea a 30 de cetăţeni ai săi deţinuţi de mai multe luni în Siria şi l-a convocat în acest scop pe însărcinatul cu afaceri sirian, a anunţat Ministerul iordanian de Externe, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Însărcinatul cu afaceri sirian în Iordania, Aymen Allouch, a fost convocat joi ”pentru a patra oară consecutiv şi Ammanul a cerut din nou eliberarea a 30 de cetăţeni ai săi deţinuţi în Siria fără motiv”, a indicat purtătorul de cuvânt iordanian, Soufiane al-Qudah, într-un comunicat.

Citește și : Administrația Maduro nu exclude sosirea altor militari ruşi în Venezuela

Potrivit Ammanului, cei 30 de iordanieni plecaseră în Siria în vizită sau pentru a face cumpărături după deschiderea în octombrie a frontierelor dintre cele două ţări. Ei au fost arestaţi atunci.

Ammanul a cerut de mai multe ori ”pe cale diplomatică” lămuriri despre soarta lor de la autorităţile siriene fără să obţină răspuns, potrivit comunicatului iordanian.

Principalul punct de trecere dintre Siria şi Iordania, cândva una dintre cele mai mari intersecţii comerciale din Orientul Mijlociu, a fost redeschis la jumătatea lui octombrie 2018 ca urmare a unui acord între Amman şi Damasc.

Acest post de frontieră, denumit Nassib de partea siriană şi Jaber de cea iordaniană, era închis de trei ani prin decizia Ammanului, ca urmare a unei serii de jafuri. În aprilie 2015, el a fost cucerit de la rebeli, în principal combatanţi ai Armatei Siriene Libere şi ai Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida.

Redeschiderea sa, care a reprezentat un balon de oxigen pentru cele două ţări, a fost decisă după recucerirea, în iulie 2018, de către regimul sirian ajutat de către aliatul său rus, a regiunii de la frontiera iordaniană, controlată în acea vreme de către rebeli.

Citește și : Timmermans: UE nu poate continua să acorde amânări de câteva săptămâni pentru Brexit

Închiderea sa a dat o lovitură dură economiei iordaniene. Izolarea comercială a Iordaniei, o ţară săracă în hidrocarburi şi foarte dependentă de ajutorul internaţional, a fost sporită de o criză umanitară şi financiară fără precedent din cauza afluxului de sute de mii de refugiaţi sirieni care şi-au părăsit ţara cuprinsă de război.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a cărui ţară găzduieşte peste 700.000 de sirieni, s-a pronunţat întotdeauna pentru o reglementare politică a conflictului din Siria, unde războiul s-a soldat cu peste 370.000 de morţi în peste şapte ani.

Tags: AmmanAymen Allouchdetinutiiordaniasiria
Categorii: Sinteze