Iordania reacţionează la intenţia SUA de a-şi reloca ambasada din Israel

Publicat:

O recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a statului Israel de către administraţia Trump ar avea ‘consecinţe grave’, ar încuraja violenţa şi nu ar servi procesului de pace între israelieni şi palestinieni, a avertizat luni Iordania, semnatară a unui tratat de pace cu Israelul, relatează AFP, potrivit agerpres.

În cursul unui forum organizat duminică la Washington, Jared Kushner, ginerele şi consilier apropiat al preşedintelui american, a anunţat că Donald Trump se apropie de o decizie privind o posibilă relocare a Ambasadei SUA de la Tel-Aviv la Ierusalim.


Citeşte şi: ÎNCEPE? Americanii trimit în Coreea sute de avioane militare. Nume de cod: ‘Vigilant Ace’ – VIDEO

Iordania, gardian al locurilor sfinte musulmane din Ierusalim şi legată de statul israelian printr-un tratat de pace încheiat în 1994, a avertizat împotriva unui ‘demers cu consecinţe grave’ care riscă să ‘submineze eforturile de pace (israeliano-palestiniene) şi să conducă regiunea spre o escaladare’ a tensiunilor.

Această poziţie a fost exprimată în cursul unei convorbiri telefonice, duminică seara, între ministrul de externe iordanian Aymane Safadi şi omologul său american Rex Tillerson, a anunţat agenţia de presă iordaniană Petra.

Responsabilul iordanian a vorbit despre ‘consecinţe grave pentru stabilitatea regiunii dată fiind importanţa pe care o are Al-Qods (Ierusalim) pentru palestinieni, iordanieni, arabi şi musulmani’.

La Cairo, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat de altfel jurnaliştilor că ‘nimic nu justifică’ o astfel de decizie a preşedintelui american. ‘Aceasta nu va servi pacea şi stabilitatea, dimpotrivă, va alimenta fanatismul şi violenţa’, a avertizat el.

Citeşte şi: Opt persoane ARESTATE în ancheta ASASINĂRII jurnalistei malteze

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Donald Trump urmează să decidă luni dacă reînnoieşte – aşa cum au procedat, la fiecare şase luni, toţi predecesorii săi şi chiar el însuşi primă oară în luna iunie – o derogare de la legea care impune din 1995 instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau dacă îşi dă aprobarea pentru acest transfer, aşa cum a promis în timpul campaniei sale electorale.

De această mutare ‘va beneficia o singură parte, guvernul israelian, care este contra păcii’, a adăugat secretarul general al Ligii Arabe.

Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa ‘eternă şi reunificată’, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice în 1967 de către Israel. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.