Irak: Aproape patru milioane de persoane deplasate din cauza războiului au revenit la casele lor (OIM)

Publicat:

Aproape patru milioane de persoane deplasate din cauza războiului cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Irak au revenit la casele lor, a indicat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), transmite AFP, potrivit agerpres.

În jur de şase milioane de persoane, reprezentând circa 15% din populaţia ţării, au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să se refugieze în alte regiuni din cauza ofensivei declanşate de SI în Irak în 2014, în urma căreia a cucerit o treime din teritoriu.


Citește și : Venezuela: Rezervele internaţionale ale Banco Central au scăzut cu aproape 80% în ultimii 10 ani

Potrivit comunicatului OIM, la începutul acestei luni mai existau în Irak încă aproape 1,932 milioane de persoane deplasate, cea mai scăzută cifră înregistrată din noiembrie 2014.

Autorităţile de a Bagdad au proclamat la finele lui 2017 victoria împotriva SI, alungat din toate centrele urbane din Irak.

Majoritatea celor reveniţi la casele lor sunt originari din provincia Ninive (nord), cu capitala la Mosul, al doilea oraş al ţării, timp de nouă luni teatrul unora din cele mai dure lupte de gherilă urbană.

Chiar dacă înfrânt, SI păstrează celule clandestine pe teritoriul Irakului, care întreprind cu regularitate atacuri.

Citește și : Sebastian Kurz denunță ‘agresiunea rusă’ în estul separatist al Ucrainei

Persoanele revenite se confruntă, ca şi ceilalţi irakieni, cu infrastructuri învechite sau chiar inexistente, precum serviciile publice.

Penurii cronice de electricitate şi de apă fac dificilă viaţa de zi cu zi, mai ales pentru cei care trăiesc din agricultură, într-una din cele mai calde ţări pe timpul verii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Strangulată în Marea Neagră – Rusia poartă un război naval teribil, care îi zădărnicește ambițiile de mare putere

Strangulată în Marea Neagră - Rusia poartă un război naval teribil, care îi zădărnicește ambițiile de mare putere Conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.