X

Irak : Încă două comune cu cadavrele a 140 de civili au fost descoperite într-o regiune cu majoritate yazidă

Forţe paramilitare irakiene au anunţat sâmbătă că au descoperit, într-o regiune cu majoritate yazidă, în nordul ţării, încă două gropi comune, în care se aflau cadavrele a 140 de civili, printre care femei şi copii, informează agerpres .

‘O groapă comună a fost descoperită cu trupurile a 20 de femei şi a 40 de copii în satul Kabusi, la sud de Sinjar, în provincia Ninive’, au indicat forţele Hashd al-Shaabi, într-un comunicat.

Totodată, ‘în complexul rezidenţial din Jazira, de asemenea la sud de Sinjar, au fost descoperite alte 80 de cadavre, în majoritate yazidi’.

La 22 noiembrie, în aceeaşi regiune, forţele de securitate irakiene indicaseră că au găsit o groapă comună cu 73 de cadavre – bărbaţi, femei şi copii executaţi de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Citește și : ONU solicită Iranului informaţii în legătură cu o rachetă lansată asupra Arabiei Saudite

Conform responsabilului regiunii Sinjar, Mahma Khalil, în jur de 40 de gropi comune au fost descoperite începând din 2015 în diferite sectoare, şi ‘toate victimele sunt yazidi’.

Minoritatea kurdofonă yazidă este adepta unei religii monoteiste, ezoterice şi persecutate de Statul Islamic.

În 2014, jihadiştii au ucis mii de yazidi în fieful lor din zona muntelui Sinjar şi au răpit mii de femei şi de adolescente, pentru a le reduce la starea de sclavie sexuală.

Forţele kurde sprijinite de coaliţia internaţională au luat din nou controlul asupra Sinjar în noiembrie 2015, iar în octombrie 2017, forţele irakiene au cucerit regiunea din mânile kurzilor

Tags: cadavreForţe paramilitaregropi comune\Hashd al-ShaabiJaziraKabusiNiniveSinjar
Categorii: Sinteze