Irak : Guvernul central alocă către Kurdistan plata salariilor funcționarilor, pentru prima dată după 2014

Publicat:

Guvernul central irakian a anunţat luni că a transferat către Kurdistan suma aferentă plăţii salariilor funcţionarilor din această regiune autonomă, pentru prima dată după 2014, într-un nou semnal de calmare a crizei dintre autorităţile de la Bagdad şi Erbil, după recenta ridicare a blocadei impuse timp de aproape şase luni aeroporturilor din regiune, transmite AFP, conform agerpres.

‘Ministerul de Finanţe al autorităţilor centrale a transferat salariile ansamblului funcţionarilor din Kurdistan, inclusiv al celor peshmerga’, forţele de ordine kurde, a indicat pe Twitter biroul premierului Haider al-Abadi.


Citește și : Macron îi transmite lui Putin ‘urările sale de succes pentru modernizarea’ Rusiei

Problema salariilor funcţionarilor kurzi era unul din ultimele puncte de divergenţă între Erbil şi Bagdad. Acesta din urmă s-a angajat să achite salariile cu condiţia ca autorităţile din Kurdistan să remită guvernului central veniturile din petrol din cele trei provincii din nordul ţării.

Guvernul regional de la Erbil nu-i mai plătea de mai multe luni pe funcţionari, insistând că această sarcină revenea Bagdadului, care, la rândul său, reclama un audit cu privire la numărul real al angajaţilor.

Suma totală transferată de Bagdad, destinată plăţii salariilor pe o lună, este de ‘circa 317,5 miliarde de dinari irakieni’, aproximativ 262 milioane de dolari, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului irakian, Saad al-Hadithi.

Suma ‘va fi transferată începând de acum în fiecare lună către Kurdistan’ dacă toate condiţiile stabilite de Bagdad vor fi respectate, a arătat el.

Pentru a compensa efortul financiar pe care şi l-a asumat pentru plata salariilor funcţionarilor din Kurdistan, Bagdadul a prevăzut în bugetul pe 2018 votat de parlamentul central – boicotat în acea zi de deputaţii kurzi – o reducere de la 17% la 12,6% a părţii alocate acestei regiuni autonome.

Conform articolului 9 din Constituţie, acest procent depinde de acum ‘de populaţia fiecărei provincii’, după ce anterior era stabilit unilateral de guvernul fostului premier Nuri al-Maliki, care viza astfel să-şi atragă bunăvoinţa kurzilor.

Citește și : UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra unei perioade ‘scurte’ de tranziţie post-Brexit

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.