Irak: Un jihadist belgian, condamnat la moarte prin spânzurare pentru apartenenţă la organizaţia Stat Islamic

Publicat:

Un jihadist belgian care a ameninţat, în postări video, Belgia şi Franţa, a fost condamnat marţi, în Irak, la moarte prin spânzurare, pentru apartenenţă la organizaţia Stat Islamic (SI), relatează AFP, potrivit agerpres.

Tarik Jadaoun, un belgian de origine marocană născut în 1988, s-a alăturat SI în 2014 sub numele de război Abu Hamza al-Belgiki.


Citește și : ‘Obamacare’ rezistă încercărilor de sabotare din partea administrației Trump (statistici)

El a chemat, în mai multe înregistrări video, la atacuri împotriva Europei şi şi-a câştigat supranumele de ‘noul Abaaoud’, cu referire la compatriotul său Abdelhamid Abaaoud, unul din organizatorii prezumtivi ai atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris.

La 10 mai, în prima audiere în procesul desfăşurat la Curtea penală centrală din Bagdad, jihadistul, care a avut un avocat numit din oficiu, a pledat ‘nevinovat’ şi a afirmat că a ‘rătăcit drumul’.

În şedinţa finală de marţi, judecătorul i-a citit lista capetelor de acuzare, cel mai grav referindu-se la rolul de combatant în cadrul SI şi la intrarea ilegală pe teritoriul irakian. Magistratul l-a întrebat apoi dacă doreşte să adauge ceva, la care Jadaoun a răspuns un simplu ‘Nu’.

Judecătorul a pronunţat apoi sentinţa de condamnarea la moarte prin spânzurare, ‘conform articolului 4 din legea antiteroristă’.

Şedinţa de marţi a durat mai puţin de zece minute.

Citește și : Întâlnirea dintre Donald Trump şi Kim Jong Un rămâne o incertitudine

În total, peste 300 de persoane, printre care aproximativ 100 de cetăţeni străini, au fost condamnate la moarte în Irak şi tot atâtea la închisoare pe viaţă, pentru apartenenţă la Stat Islamic, conform unor surse judiciare.

Majoritatea celor condamnaţi sunt turci sau provin din foste republici sovietice. O cetăţeană germană şi una franceză au primit recent pedepse cu detenţie pe viaţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.