X

Irak: Securitatea a fost întărită în provincia Kirkuk pe fondul tensiunilor electorale

Securitatea a fost întărită duminică în provincia irakiană Kirkuk bogată în petrol, pe fondul tensiunilor cauzate de rezultatele preliminare din alegerile parlamentare naţionale, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres.

Tensiunile au explodat în Kirkuk sâmbătă noaptea, după ce rezultate preliminare au arătat că Uniunea Patriotică a Kurdistanului a înregistrat un mare succes în provincia din nordul Irakului, teritoriu mixt din punct de vedere etnic.

Citește și : Pakistan: Conferinţa Internaţională a Agenţiilor de Presă se desfăşoară în perioada 13-14 mai la Islamabad

Premierul Irakului, Haider al-Abadi, a ordonat forţelor de securitate să ţină sub control situaţia din Kirkuk, pentru menţinerea “neutralităţii” în procesul electoral, a anunţat biroul său de presă într-un comunicat.

Contracandidaţii au reclamat fraude şi au cerut o renumărare manuală a buletinelor de vot. Ca răspuns, o comisie independentă însărcinată cu alegerile va începe renumărarea manuală a buletinelor în Kirkuk în termen de 24 de ore, au declarat surse municipale.

Alegerile de sâmbătă, primele din Irak de când Bagdadul a proclamat victoria asupra grupării Stat Islamic (SI), în urmă cu cinci luni, au adus introducerea sistemului de vot electronic.

Potrivit Comisiei Electorale, rezultatele finale vor fi anunţate în următoarele două zile. În jur de 44,5% dintre alegători şi-au exercitat dreptul de vot, o prezenţă mult mai mică comparativ cu 2014, când au participat în jur de 60% dintre alegători.

Prezenţa redusă la vot a fost pusă pe seama problemelor cauzate de sistemul electronic, dar şi a dezamăgirii populaţiei faţă de clasa politică din Irak, potrivit unor observatori. Mulţi alegători au criticat prezenţa în fruntea listelor a aceloraşi figuri în perioadă scursă de la invazia condusă de americani, în 2003, şi prăbuşirea regimului Saddam Hussein.

Citește și : Theresa May dă asigurări că este în măsură să obţină un acord bun privind Brexitul: „Puteţi avea încredere în mine”

Aproape 7.000 de candidaţi şi-au disputat 329 de locuri în parlament, care îl va alege mai târziu pe preşedinte şi prim-ministru. Formaţiunea Al Nasr (Victoria, în arabă) a premierului Haidar al Abadi speră să se menţină pe prima poziţie.

Alegerile au avut loc în timp ce zone din Irak se află în continuare în ruine ca rezultat al unei campanii militare de trei ani sprijinite de Statele Unite împotriva SI.

Tags: Haider al-AbadiIrakkirkukpetrolprocesul electoral
Categorii: Sinteze