X

Irakienii își proclamă victoria într-un oraș de importanță strategică de la granița cu Siria

Premierul irakian Hayder al-Abadi a anunţat victoria împotriva militanţilor grupării Statul Islamic în oraşul Tal Afar (nord-vest) şi în întreaga provincie Ninive, din nordul Irakului, transmite joi Reuters.

”Tal Afar a fost eliberat. Le spunem combatanţilor Statului Islamic: oriunde vă aflaţi, venim după voi şi nu aveţi altă opţiune decât să vă predaţi sau să muriţi”, a afirmat Abadi într-o declaraţie.

Armata irakiană a anunţat duminică faptul că a eliberat în întregime oraşul Tal Afar după o ofensivă de opt zile pentru alungarea militanţilor jihadişti din localitate şi din împrejurimile ei.

Zona Tal Afar se întinde pe o suprafaţă circa 3.206 km pătraţi şi cuprinde oraşul Tal Afar şi alte trei oraşe mai mici: Zummar, aflat sub controlul forţelor de securitate kurde, Mahalabiyah, care a fost eliberat de sub controlul jihadiştilor în urmă cu o săptămână, şi Ayadhiyah, care se află încă sub controlul Statului Islamic.

În întreaga zonă Tal Afar se găsesc 47 de sate răspândite în jurul oraşului Tal Afar şi a celor trei localităţi – Zummar, Mahalabiyah şi Ayadhiyah. Majoritatea populaţiei din zona Tal Afar este formată din sunniţi şi turkmeni şiiţi, la care se adaugă kurzi şi alte minorităţi.

Tags: AyadhiyahDaeshHayder al-AbadiIrakisisMahalabiyahSIStatul IslamicTal AfarZummar
Categorii: Sinteze