X

Irakul a repatriat în două luni 4.000 de migranţi irakieni blocaţi la frontierele Belarusului

Irakul a repatriat de la jumătatea lui noiembrie 4.000 de migranţi irakieni blocaţi la frontierele Belarusului cu Polonia, Lituania şi Letonia, toate trei membre ale Uniunii Europene, a anunţat duminică Ministerul irakian de Externe, relatează AFP, potrivit agerpres

De pe 18 noiembrie, guvernul irakian a organizat “zece zboruri de la Bagdad spre Belarus” care, la întoarcere, au transportat irakieni, a declarat Fouad Hussein, şeful diplomaţiei irakiene, în cadrul unui briefing de presă organizat la Bagdad împreună cu omologul său lituanian Gabrielius Landsbergis, în vizită în Irak.

Citește și :  Islanda va înăspri din nou restricţiile, pe fondul creşterii numărului de contaminări

În total, “am putut repatria circa 4.000 de irakieni care erau blocaţi la frontierele Belarus cu Polonia, Lituania şi Letonia”, a adăugat Hussein.

Şi mai în detaliu, “în cursul ultimelor două luni (…) 3.817 migranţi irakieni au fost repatriaţi din Belarus şi 112 din Lituania”, a precizat apoi pentru AFP Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al MAE irakian.

Avioanele au aterizat de obicei mai întâi în Kurdistanul irakian, de unde sunt originari numeroşi migranţi, înainte de a-şi continua zborul spre Bagdad.

Potrivit lui Ahmed al-Sahaf, un anumit număr de migranţi sunt în continuare blocaţi în Belarus, dar “condiţiile meteo dificile şi natura complexă a mediului înconjurător nu le permit salvatorilor să le determine numărul exact”.

Ministrul lituanian, care s-a întâlnit apoi cu prim-ministrul Mustafa al-Kazimi, a spus că vrea să avanseze “noi idei” privind modul de a coopera cu Irakul.

Citește și : Lituania nu va prelungi starea de urgenţă; Afluxul de migranţi dinspre Belarus s-a oprit

Din vara anului trecut mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu şi în special din Irak, au trecut sau au încercat să treacă, din Belarus, frontiera de est a UE cu Letonia, Lituania sau Polonia.

Occidentul acuză Belarus că a provocat această criză – atrăgându-i pe migranţi la frontiera europeană prin acordarea de vize şi cu promisiunea unei treceri facile – drept represalii la sancţiunile UE, o acuzaţie respinsă de Minsk.

Tags: belarusIrakLetoniaLituaniaPolonia
Categorii: DiasporaSinteze