Irakul cere Turciei să înceteze ‘actele provocatoare’ și să-şi retragă trupele de pe teritoriul său

Publicat:

Irakul a cerut joi Turciei să-şi retragă trupele de pe teritoriul său şi să înceteze “actele provocatoare”, la o zi după ce Ankara a trimis forţe speciale pentru a lupta împotriva rebelilor kurzi, informează AFP, potrivit agerpres.

Ambasadorul Turciei la Bagdad, Fatih Yildiz, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe unde i s-a înmânat o scrisoare de protest formulată în “cei mai puternici termeni”, potrivit unui comunicat al ministerului.


Citește și : OMS avertizează Rusia! Totul are legătură cu parada militară

El a fost chemat pentru prima dată marţi după raidurile aeriene turce efectuate duminică împotriva acestor rebeli kurzi turci din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care dispun de baze şi tabere de pregătire în munţii din Kurdistanul irakian (nord).

În pofida acestei convocări, Turcia a trimis miercuri comandouri lansate din elicoptere în mai multe sate din provincia Dahuk din Kurdistanul irakian, la frontierele cu Siria, Turcia şi Irak, în cadrul unei rare operaţiuni terestre şi aeriene, numită “Ghearele tigrului”.

Guvernul de la Bagdad a cerut Ankarăi să “înceteze aceste acte provocatoare” şi “să-şi retragă soldaţii care s-au infiltrat pe pământ irakian”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Fatih Yildiz a declarat marţi că ţara sa îşi va continua acţiunea împotriva “terorismului” cât timp Bagdadul nu va expulzat PKK, organizaţie considerată “teroristă” de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

PKK este, de asemenea, un adversar şi pentru puterea de la Bagdad şi pentru autorităţile kurde irakiene, care încearcă de ani buni, fără succes, să-i înlăture pe luptătorii din PKK. Acestea tolerează, de asemenea, menţinerea a zece posturi militare turceşti în Kurdistan de 25 de ani.

Ministrul irakian de externe, Fouad Hussein, este el însuşi kurd şi foarte apropiat de Massoud Barzani, liderul istoric al Kurdistanului irakian.

Autorităţile din Kurdistanul irakian, care îşi dispută cu PKK influenţa asupra kurzilor din Orientul Mijlociu, nu au reacţionat la ofensiva turcă.

PKK duce o luptă de gherilă sângeroasă pe pământ turcesc din 1984.

Citește și : Congresul american se pregătește să dea o lovitură spionajului tehnologic. China este direct vizată!

Autorităţile irakiene l-au convocat joi şi pe ambasadorul Iranului, Iraj Masjdi, după tirurile de artilerie efectuate marţi de forţele iraniene împotriva bazelor rebele kurde iraniene din Kurdistanul irakian de-a lungul frontierei iraniene.

Kurdistanul irakian, singurul teritoriu kurd din Orientul Mijlociu care se bucură de autonomie garantată de o Constituţie, este de mult timp un loc de repliere pentru mişcările kurde de opoziţie: PKK turc şi partidele kurde iraniene PJAK (Partidul de viaţă liberă din Kurdistan) şi PDK-I (Partidul Democrat Kurd al Iranului).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.